Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Direktor hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je na zdravstvenom kongresu Future Z da će kazne za svakoga ko prekrši mere biti između 100 i 200 evra, javlja HRT.

Rekao je da projekcija Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatskoj predviđa ogroman rast i neizravnavanje krivulje do februara.

Dotakao se i novih mera koje su danas stupile na snagu

Pročitajte još:

Kada smo uveli one mere pre nešto više od 10 dana, kriva je počela da se ravna, imali smo jedan blagi uspon krive i mislili smo da je to vrh. Međutim prošle nedelje brojka je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti, odgovorio je Capak, komentarišući pitanje do kada misli da će strože epidemiološke mere biti na snazi.

Ne bi, kaže, prognozirao koja će to biti brojka, ali očekuju silazni trend.

Onda je to već povoljni trend i može se razgovarati o nekom popuštanju, dodao je. Ipak, napominje da je cela Hrvatska „debelo u crvenom“, ali da je pozicija Hrvatske što se tiče mortaliteta mnogo bolja od ostalih zemalja Evropske unije.

korona u hrvatskoj
Foto: BETAPHOTO/HINA/POOL/Daniel KASAP/DS

„Kao što je poznato, mnoge od tih zemalja su uvele strože mere i ranije nego mi, ali situacija im se ne popravlja“, dodao je.

Kao primer iznosi Austriju koja je 2. novembra uvela gotovo potpuni karantin („lockdown“), dok je Slovenija to učinila 25. oktobra.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram