Zagreb Foto: Michael Runkel / robertharding / Profimedia

U Hrvatskoj je danas počeo prvi digitalni popis stanovništva tokom kojeg će građani moći samostalno da se popišu.

POGLEDAJTE JOŠ:

U prvoj fazi popisivanja koja će trajati do 26. septembra građanima će biti omogućeno samopopisivanje kroz sistem e-Građani, dok će u drugoj fazi od 27. septembra do 17. oktobra na teren izaći popisivači.

Građani mogu da izaberu način popisivanja. Tokom prve faze, građani će moći da popišu svoje domaćinstvo i sve njegove članove. E-ispitanik će, pošto ispuni upitnik putem sistema e-Građani, dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru koja će biti dokaz uspešno sprovedenog samopopisivanja. Šifru će pokazati popisivaču-kontroloru tokom terenskog popisivanja.

Pravilo kod e-popisivanja jeste da se s jednim elektronskim sertifikatom potpisuje jedno domaćinstvo.

Popis pod sloganom „Stvorimo zajedno sliku Hrvatske“ obuhvata tri jedinice – stanovništvo, domaćinstvo i stanove, a cilj mu, među ostalim, utvrđivanje broja i prostornog rasporeda stanovništva, kao i njegovog demografskog, obrazovnog, migracijskog i ekonomskog obeležja.

Popisni upitnik Izvor: Državni zavod za statistiku republike Hrvatske

Popis se sprovodi se prema stanju na dan 31. avgusta 2021, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Popisuju se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, kao i oni koji su u referentnom trenutku imali boravište u Hrvatskoj.

Na popisu je angažovano oko 8.000 popisivača i 1.100 kontrolora.

Prvi rezultati biće objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja.

Popisni upitnik Izvor: Državni zavod za statistiku republike Hrvatske

Prema Zakonu o službenoj statistici svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavaće se u statističke svrhe.

Rezultati popisa važni su i za nacionalne manjine, jer se neka od njihovih prava ostvaruju na osnovu brojnosti utvrđene na popisu stanovništva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar