Foto: Ukrajinska sigurnosna služba

Ukrajinski istražitelji tvrde da su u Hersonu pronašli sobu za mučenje u kojoj su ruske snage zatočile više desetine muškaraca pa ih tukle, mučile strujom ili ubijale. Policija je navela da su ruski vojnici sredinom marta zauzeli Centar za maloletnike i prenamenili ga u zatvor za one koji su odbili da sarađuju ​​ili su pružali otpor.

Troje suseda i dvoje radnika u lokalnim radnjama kazalo je kako su šest nedelja nakon zauzimanja objekta počeli čuti vriske. Drugi svedoci su naveli da su videli kako Rusi tamo odvode ljude s vrećama na glavi ili iznose tela.

Mikola Ivanovič, čiji balkon gleda na stražnje dvorište centra, rekao je da je u garažama iza zgrade video dva bačena tela. Vlasnica kioska koji se nalazi ispred bivšeg Centra za maloletnike videla je kako iz objekta izlaze pretučeni muškarci, prenosi Index.hr.

Foto: Ukrajinska sigurnosna služba

Pretukli penzionera

„Izašli bi pretučeni, potpuno dezorijentisani. Ušli bi ovde i pitali za uputstva, a mi smo im dali novac za autobus“, ispričala je Ira, a Gardijan.

Ruski vojnici su u avgustu upali u kuću penzionera Vitalija Serdiuka. Preokrenuli su sve naopako i pucali u vazduh, a zatim su Serdiuka odveli u centar. Njegova supruga Elena je kazala da su ga tako jako pretukli tokom četiri dana pritvora da se dva meseca bojao izaći iz kuće. Rusi su mu rekli da su ga tukli zbog njegovog sina koji je u ukrajinskoj vojsci.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dva sata sam sedeo tamo i slušao kako vrišti“

Ženiju Dremu, informatičara, su ruske snage izudarale po glavi na kontrolnoj tački jer nije imao cigarete za vojnike. Zatim su ga odveli u pritvor.

„Nisu me previše tukli, imao sam sreće. No moje cimere su jako pretukli. Stavili su jednu elektrodu na testise cimera, a drugu na njegov penis. Dva sata sam sedio tamo i slušao kako vrišti. I danas teško spavam po noći“, rekao je Dremo.

Foto: Ukrajinska sigurnosna služba

Ispričao je da su se u centru nalazile 23 ćelije, a da je u njegovoj bilo osam muškaraca; što znači da su ruske snage u zgradi mogle držati i oko 180 ljudi.

„Tamo je bilo i žena. Postojale su najmanje dve ženske ćelije. Moja prijateljica Ana je bila tamo. Nisu je silovali, ali su joj obrijali glavu“, ispričao je Dremo.

Foto: Ukrajinska sigurnosna služba

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar