crna gora herceg novi
Foto:Screenshot/Facebook/HERCEG NOVI GRADE OD SKALINA

U birački spisak u Herceg Novom je upisano preko dve i po hiljade birača sa prebivalištem u drugim državama, što predstavlja više od deset odsto biračkog tela te opštine, objavio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). Lokalni izbori u Herceg Novom, gradu na Crnogorskom primorju, su zakazani za 9.maj, i to su drugi po redu lokalni izbori od promene vlasti u avgustu 2020.

Uporednom proverom sa biračkim spiskovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, CEMI je utvrdio da su u hercegnovskom biračkom spisku upisana 1.974 birača sa prebivalištem u Srbiji i 799 sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, kazao je projekt koordinator CEMI-ja Vladimir Simonović agenciji MINA.

Lokalni izbori u Herceg Novom, gradu na Crnogorskom primorju, su zakazani za 9.maj, i to su drugi po redu lokalni izbori od promene vlasti u avgustu 2020.

Tada su na parlamentarnim izborima većinu osvojili zajedno Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA, a Demokratska partija socijalista je nakon trodecenijske vlasti prešla u opoziciju.

Prvi lokalni izbori nakon formiranja nove Vlade premijera Zdravka Krivokapića održani su, uz velike tenzije, u Nikšiću sredinom marta.

Nakon izbora je CEMI 16.marta saopštio da je samo delimična provera pokazala da gotovo hiljadu birača koji su upisani u birački spisak tog grada imaju dvojno prebivalište u Srbiji.

Crnogorski zakon ne dozvoljava dvojno prebivalište, a Ustavom je propisano da pravo da bira i da bude biran ima samo crnogorski državljanin koji je navršio 18 godina i ima najmanje dve godine prebivališta u Crnoj Gori.

Pokušaj Vlade Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića da 8.aprila liberalizuje zakon o državljanstvu, kao i propise o prebivalištu, a time i biračkom pravu, bili su povod četvorodnevnim protestima u više crnogorskih gradova.

Organizatori su naveli da se protive nameri aktuelne vlasti da promenama zakona o državljanstvu omogući “etnički i izborni inženjering”, kao i lako dobijanje biračkog prava osobama iz država regiona.

Spisak birača iz Herceg Novog koji imaju duplo prebivalište će CEMI predati Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) sa zahtevom da se te osobe izbrišu iz registra prebivališta i biračkog spiska.

U CEMI-ju navode da postoji jasna sumnja da i u drugim državama ima birača sa dvojnim prebivalištem.

„Očigledno je reč o široko rasprostranjenoj pojavi kršenja propisa i jasna je potreba detaljne provere svih birača upisanih u birački spisak Crne Gore, kako sa državama regiona, tako i šire“, ocenio je Simonović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar