Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Među ljudima koji su zarobljeni u ukrajinskom Mariupolju je i grupa turskih državljana koji se trenutno nalaze u džamiji u tom gradu, navodi turska vlada koja je zatražila od Rusije pomoć u njihovoj evakuaciji. U subotu je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su ruske snage granatirale džamiju sultana Sulejmana, gde se sklonilo 86 Turaka, uključujući 34 dece.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u nedelju da autobusi čekaju na evakuaciju turskih državljana „nekoliko dana“, ali su ih ometale borbe koje su u gradu u toku.

Govoreći na konferenciji za medije u Antaliji, rekao je da je apelovao na ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova za podršku evakuaciji i da očekuje da će „napraviti neki napredak“ po tom pitanju.

Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegove supruge sultaniije Hurem granatirale su ruiske snage, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Raniji pokušaji evakuacije ljudi iz Mariupolja, gde je humanitarna situacija postala očajna, propali su, a Ukrajinci i Rusi optužuju jedni druge, javlja BBC.

Čavušoglu je rekao da je 14.480 turskih državljana do sada evakuisano iz Ukrajine.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: U Novom Sadu protest protiv rata u Ukrajini


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar