Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Intezitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi. Koronavirus je pre dva dana ušao u domove za starije a zbog širenja epidemije potpuno je uništena ovogodišnja turistička sezona.

Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević rekao je za RTCG da je razlika između sadašnjeg stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboleli u Crnoj Gori većinom mlađi od 40 godina.

„Tokom prošle nedelje postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok“, rekao je Laušević i pokušao objasniti rast broja obolelih u Crnoj Gori u poslednjih 14 dana uporedivši je s Nemačkom.

„Ako pogledamo da smo u poslednjih 14 dana u proseku imali oko 200 inficiranih dnevno, to bi značilo ekvivalent, kada bi bili po broju stanovnika jednaki Nemačkoj, da smo mi za tih 14 dana imali oko 350 hiljada inficiranih. Poređenja radi, Nemačka je od početka pandemije u februaru registriovala 285 hiljada. Mi više za 14 dana nego što su oni za celih sedam meseci“, rekao je Laušević.

Foto:Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia
Virus ušao i u domove za starije

 

Laušević je rekao da je Crna Gora do sada dobro branila“ stariju populaciju, ali je podsetio da je pre dva dana ušao u dom za stare u Risnu, gde je inficirano 10 korisnika doma i sedam zaposlenih.

Crnogorske zdravstvene vlasti u ponedeljak su potvrdile 197 novih slučajeva infekcije koronavirusom i pet smrtnih slučajeva povezanih sa virusom Covid-19, što je ukupno više od 10 hiljada zaraženih od početka pandemije ili 1,5 posto crnogorske populacije i 169 žrtava od marta.

Crna Gora, beleži nagli rast broja obolelih nakon parlamentarnih izbora održanih krajem avgusta kada su i vlast i opozicija organizirali masovne političke skupove, a epidemiolozi su procenili da je u nekoliko dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100 hiljada ljudi, ili skoro petina ukupne populacije te zemlje.

Budva
Budva; Foto: Andrey Nekrasov / Zuma Press / Profimedia
Korona uništila crnogorski turizam u 2020. godini

 

Crna Gora se početkom juna proglasila za prvu korona-free državu u Europi i na toj činjenici je počela graditi kampanju za letnu turističku sezonu. No, ubrzo se virus vratio i brzo proširio među crnogorskom populacijom, dok je istovremeno crnogorska vlada uporno držala granicu Crne Gore zatvorenom za dva najveća turistička tržišta za tu zemlju – Srbiju i Rusiju.

Rezultat, koji su izračunali državni statističari iz MONSTAT-a, pokazao je da u prvih osam meseci ove godine ostvareno je 77,9 posto manje dolazaka turista i 80,9 posto manje noćenja turista nego u istom periodu prethodne godine.

Takođe, šest opština na crnogorskoj obali u tri letna meseca naplatile su 11 miliona evra PDV-a, a dok su prošle godine od poreza u budžet stavile 24,3 miliona.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Sutra počinje školska godina

 

Sutra će, nakon što je prolongiran početak nove školske godine za 1. oktobar, svoja vrata za učenike otvoriti crnogorske škole i vrtići. Epidemiolozi tvrde da će škola biti sigurnija mesta od igrališta na kojima se okupljaju deca, te da će se poštovanje epidemioloških mera strogo kontrolisati.

U klupe idu samo učenici od 1. do 6. razreda osnovnih te samo početni razred srednjih škola, dok će ostali pratiti nastavu „on-line“ i putem televizije.

Posebne mere za obrazovne ustanove predviđaju da će u klupi sediti po jedan učenik, da mora nositi zaštitnu masku, a školski sčasovi skraćeni su na 30 minuta.

 

Komentari

Svi komentari (0)