Foto: Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Crnogorski parlament usvojio je danas amandman na budžet na osnovu koga će ženama koje imaju troje i više dece ponovo biti omogućeno dobijanje mesečne nadoknade.

Amandmanom je predviđeno 25 miliona evra do kraja ove godine, a prethodno je potrebno da se usvoji zakon na osnovu koga bi žene mogle da primaju nadoknadu.

Ta mogućnost je već postojala ali je u međuvremenu za većinu žena ukinuta ili drastično smanjena.

POGLEDAJTE JOŠ:

Problem sa nadoknadama za majke sa troje i više dece nastao je kada je ad hok skupštinska većina usvojila Zakon o socijalnoj i dečijoj zaštiti koji je podrazumevao da deo žena koje su rodile troje i više dece dobijaju doživotnu naknadu po tom osnovu.

Na osnovu zakona koji je usvojen glasovima tadašnje opozicije i vladajuće Socijaldemokratske partije oko 22.000 žena su mogle da primaju nadoknadu.

Nakon što je zakon počeo da se sprovodi, Ustavni sud Crne Gore je ocenio da naknade nisu u skladu sa Ustavom i da su diskriminatorske prema ostalim majkama koje imaju manje od troje dece.

Nakon toga, tada vladajuća Demokratska partija socijalista je stavila van snage zakon ali je omogućila pojedinim korisnicima da imaju primanja za određeno vreme, a neke su primale druge vrste naknada, dok su nekima potpuno ukinute.

Ukidanje naknada je izazvalo proteste korisnica kojima je to pravo najpre omogućeno, a zatim oduzeto.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je u međuvremenu 70 predstavki majki iz Crne Gore, koje su se žalile na umanjenje nadoknada po osnovu rođenja troje i više dece.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram