Foto: Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Demonstranti koji su se okupili u Bristolu kako bi protestvovali zbog brutalnog ubistva Džordža Flojda konopcima su simbolično srušili bronzanu statuu Edvarda Kolstona koji je bio trgovac robovima u 17. veku.

Spomenik je srušen tokom drugog dana antirasističkih protesta koje događaju širom Velike Britanije, a u Londonu je došlo i do sukoba sa policijom. Nakon što su demonstranti srušili statuu, jedan od njih je skočio na kip i gazio ga po vratu kako bi aludirao na smrt Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Oglasila se i komesarka policije Kresida Dik koja je pozvala demonstrante da pronađu drugi način da njihovi stavovi budu saslušani.

Foto: Tom Wren / SWNS / SWNS / Profimedia

Inače, Edvard Kolston je prevezao oko 80.000 muškaraca, žena i dece iz Afrike u Ameriku. Bogatstvo je nakon njegove smrti pripalo dobrotvornim ustanovama, a njegovo nasleđe se može videti na ulicama Bristola, spomenicima i zgradama.

U čitavom svetu održavaju se protesti protiv rasizma zbog smrti Flojda. Flojd je umro 25. maja nakon što ga je policajac Derek Šovin gušio pošto je tokom hapšenja stavio koleno na njegov vrat. Četvorica policajaca su privedena, a Flojdova smrt je izazvala nerede širom SAD i Evrope.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare