Foto: Shutterstock

Naučnici u južnom Brazilu rekli su da su identifikovali pacijente zaražene sa dva različita soja koronavirusa istovremeno i izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja varijanti u zemlji. Otkriće je izazvalo zabrinutost da bi koegzistencija dva soja u istom telu mogla da ubrza mutacije u novim varijantama koronavirusa.

Istraživači su u sredu otkrili nova saznanja na medicinskoj veb lokaciji medRkiv i napomenuli da će njihova studija biti prva na svetu koja će potvrditi koinfekciju sa dva soja koronavirusa.

Dvojica 30-godišnjaka zaražena su krajem novembra verzijom P.2 koronavirusa identifikovanom u Riju, poznatom i kao linija B.1.1.28, a istovremeno su pozitivna na drugu varijantu virusa.

Njihovi simptomi su bili blagi, u jednom slučaju sa suvim kašljem, a u drugom sa kašljem, upalom grla i glavoboljom. Nije im bila potrebna hospitalizacija.

Naučnici u Brazilu izrazili su zabrinutost da bi koegzistencija dva soja u istom telu mogla da ubrza mutacije u novim varijantama koronavirusa.

„Ove koinfekcije mogu stvoriti kombinacije i nove varijante čak i brže nego što se to do sada događalo“, rekao je istraživač Fernando Spilki, virolog sa Univerziteta Feevale.

„To bi bio još jedan evolutivni put za virus“, dodao je Spilki.

Novi sojevi nose rizik veće podnošljivosti i moguće rezistencije na vakcine razvijene protiv Covid-19.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar