Koliko je opasan brazilski soj korone koji nam preti

Podeli:
brazilski soj korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nova mutacija korone pojavila se u Brazilu, odakle se uveliko širi svetom, pa je stigla i do Nemačke. Otuda pitanje koliko je opasan brazilski soj i deluje li vakcina na njega.

Otkad su naučnici pre nekoliko nedelja otkrili još jednu mutaciju koronavirusa – brazilsku – strepnja se širi svetom baš kao i sam mutirani virus. Istraživanja su u toku, ali naučnici već smatraju da je ova verzija zaraznija od osnovnog oblika korone, baš kao što je slučaj bio i sa britanskom varijantom virusa.

Sličan britanskom i južnoafričkom

Ser Patrik Valans, glavni naučni savetnik britanske vlade za pandemiju, rekao je nedavno da brazilski soj ima neke odlike britanskog i južnoafričkog, a koji se mnogo brže prenose u odnosu na osnovnu varijantu korone.

Brazilska varijanta nosi mutaciju E484K, što znači da ima promenu u genetskom kodu virusa na poziciji 484, slično kao i južnoafrički soj, prenosi Inews.co.uk.

„Mutacije koje se javljaju širom sveta prilično su slične“, kazao je ser Patrik.

Pročitajte još:

Ipak, svaka varijanta korone koja se brže prenosi jeste razlog za brigu jer lakše prenošenje virusa znači i više zaraženih, što vodi većoj potrebi za hospitalizacijom i, na kraju, većem broju smrtnih slučajeva. Međutim, to nije isto što i varijanta koja je virulentnija ili opasnija za pojedinca.

Isti rizik za težu kliničku sliku

Drugo bitno pitanje je da li je brazilski soj opasniji. Kako navodi ser Patrik, nema dokaza za to. Ova varijanta, kao i britanska i južnoafrička, ne izaziva teži oblik bolesti u odnosu na izvorni virus.

„Nema nikakvih dokaza da je bolest sama po sebi teža kod ovih mutacija virusa.“

To zapravo znači da je veći rizik da se zarazimo novim sojem jer je on zarazniji, lakše se prenosi, ali rizik da ćemo razviti tešku kliniku sliku isti je kao i kod izvornog oblika korone.

Ne zna se da li je otporan na vakcinu

Treće ključno pitanje u vezi sa brazilskim sojem korone je kako će se odraziti na vakcine. A taj odgovor još uvek nemamo.

Kako je ser Patrik objasnio, mutacija menja oblik proteina, što može da utiče na odgovor imunosistema na virus, a to potencijalno može da utiče na efikasnost vakcina.

Ipak, na osnovu podataka o britanskom soju, ostaje nada da neće biti problema i da će vakcina biti efikasna i protiv brazilskog soja, kao i da će oni koji su preležali izvorni virus biti zaštićeni od novog soja, bar neko vreme.

A ako vakcina protiv korone ipak bude manje efikasna zbog nekog novog soja? Ni to ne bi bilo strašno kako se čini. Vakcine mogu da se prilagode promenama virusa i baš tako i funkcioniše sezonska vakcina protiv gripa. S druge strane, to bi značilo da oni koji su se već vakcinisali protiv korone možda ne bi bili sasvim bezbedni od novog soja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar