Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U Bavarskoj je od danas u javnom saobraćaju, u prodavnicama i retkim otvorenim lokalima obavezno nošenje maski FFP2, koje su skuplje, ali i kvalitetnije od običnih hirurških ili pamučnih maski kakve su dosad bile obavezne na javnim mestima. To su maske koje filtriraju najmanje 94 odsto čestica iz vazduha.

Bavarska je doslednim i strogim merama broj zaraženih uspela da smanji na najmanji nivo od oktobra, i među najboljim su saveznim državama u Nemačkoj po rezultatima borbe protiv korone, ali premijer Markus Zeder i dalje se zalaže za još strože mere.

Pročitajte još:

On je pozvao na zajedničku borbu protiv korone među članicama EU.

”Najbolja stvar bila bi jedinstvena evropska strategija u borbi protiv korone“, izjavio je Zeder za „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. A ako to ne bi uspelo, trebalo bi ponovo uvesti granične kontrole, poručio je, ističući da je ta mera već pomogla u proleće.

Bavarska je i inače prednjačila u Nemačkoj po uvođenju strogih pandemijskih mera, što je njenog premijera učinilo najpopularnijim političarem u čitavoj zemlji nakon kancelarke Angele Merkel. Po anketama, najviše Nemaca bi želelo da upravo Bavarac Markus Zeder bude kandidat za novog kancelara na izborima u septembru, na kojima se Angela Merkel više neće kandidovati.

Uoči proglašenja zakonske obaveze nošenja FFP2 maski, bavarska vlada podelila je 2,5 milijuna tih maski siromašnima, penzionerima i pripadnicima rizičnih grupa, a prvih nedelju dana neće kažnjavati one koji ih ne budu nosili.

U katoličkoj Bavarskoj gotovo sve je zatvoreno, ali ne i crkve. U crkvama je i dalje dovoljno nošenje običnih maski.

Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Maske moraju da nose i deca starija od 6 godina, FFP2 maske obavezne su za one starije od 15 godina. Kako su gotovo svi lokali zatvoreni, obaveza nošenja maski odnosi se na dućane, apoteke, optičare, prodavnice za kućne ljubimce i na posetioce u domovima za stare.

Još u prosincu je bavarska vlada omogućila svima starijima od 60 i hroničnim bolesnicima da u apotekama besplatno dobiju po tri FFP2 maske, a od 1. siječnja dobili su vaučer za dva puta po šest maski, a svaku će platiti po dva evra.

Do 31. januara u Nemačkoj je na snazi strogi karantin, ne rade hoteli ni škole, a u utorak se očekuje novi sastanak kancelarke Angele Merkel sa šefovima pokrajinskih vlada, na kojem će verovatno biti dogovoreno dodatno pojačavanje mera. Najavljuje se između ostalog obustava javnog sabraćaja autobusima i vozovima, kako bi se dodatno smanjili kontakti, ali i uvođenje pravila po kojem biste se mogli da se sretnete samo sa jednim prijateljem s kojim ne živite u istom domaćnstvu. Zasad vredi pravilo da se svako domaćinstvo može sretati samo s jednom osobom, ne računajući decu mlađu od tri godine: ali to je svaki dan mogla biti druga osoba. U prosincu je bilo dozvoljeno druženje s pet osoba, ne računajući mlađe od 14 godina.

Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Do 31. januara u čitavoj Bavarskoj je na snazi zabrana napuštanja kuće od 21 do 5 sati ujutro, a i tokom dana možete napustiti kuću samo ako je to nužno, radi posla, zdravlja i kupovine, ako šetate psa ili idete u crkvu.

Kao i u drugim mestima u Nemačkoj, u gradovima koji imaju više od 200 obolelih na 100.000 stanovnika u nedelju dana, građani ne smeju da se udaljavaju više od 15 kilometara od svog stana. Ove mere, pohvalio se premijer Zeder, daju rezultate: takvih mesta, tzv Hotspots, danas je u Bavarskoj 13, a u petak ih je bilo 25.

Bavarska ima 13 miliona stanovnika, juče su imali 269 novoobolelih, a u roku od 24 sata zabeleženo je 7 smrtnih slučajeva. Prema berlinskom Robert Koh Institutu, u ponedeljak je Bavarska imala 130,4 novoobolelih u 7 dana na 100.000 stanovnika, a Nemačka 134,4.

Prema evropskom ECDC-u, Nemačka ima 324 novoobolela u 14 dana na 100.000 stanovnika, a Hrvatska 367. Među onima koji se zalažu za pooštrenje karantina kako bi pandemija što pre bila iskorenjena je ministar finansija Olaf Šolc.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar