Foto: AFP / AFP / Profimedia

Seča amazonske prašume u Brazilu porasla je na najviši nivo od 2008. godine.

Ukupno 11.088 kvadratnih kilometara prašume uništeno je od avgusta 2019. godine do jula 2020. To je porast od 9,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Amazonske prašume ključne su za zalihe ugljenika koje usporavaju tempo globalnog zagrevanja, prenosi BBC.

Pročitajte još:

Naučnici tvrde da Amazonija trpi otkako je Žair Bolsonaro u januaru 2019. preuzeo dužnost brazilskog predsednika. On je u toj najvećoj prašumi na svetu podstakao poljoprivredne i rudarske aktivnosti. Amazonija je dom za oko tri miliona biljnih i životinjskih vrsta i milion domorodaca.

Zvanične brojke će biti objavljene početkom iduće godine, ali se prema poslednjim podacima vidi da je posečeno područje značajno povećano u odnosu na situaciju pre dolaska Bolsonara.

Brazil je postavio cilj da uspori tempo krčenja šuma na 3.900 kvadratnih kilometara godišnje do 2020. godine. Ta je brojka premašena gotovo tri puta.

Foto: European Space Agency / / SWNS / Profimedia

Bolsonaro je, uz podsticanje poljoprivrede u prašumi, smanjio i finansiranje saveznih agencija koje su ovlašćene novčano da kažnjavaju i hapse farmere i drvosječe koji krše zakone o zaštiti prirodne sredine. Takođe se sukobio s Brazilskom svemirskom agencijom Inpe oko podataka o krčenju šuma. Prošle godine ih je optužio za narušavanje ugleda Brazila.

Brazilska nevladina organizacija Klimatska opservatorija je saopštila da su te brojke rezultat nesposobnosti brazilske države i inspekcijskih tela da se brinu o šumama i bore protiv kriminala u Amazoniji.

Razmere uništenja prašume su ogromne. Prošle godine su ogromna stabla srušena i kasnije spaljena. To je učinjeno kako bi se dobila polja za ispašu stoke i uzgoj soje, što Brazilu donosi veliku zaradu. Tada se govorilo da se svake minute krči područje šume veličine jednog fudbalskog igrališta.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Ove su godine zabeleženi najveći požari u poslednjih deset godina, što nije preterano dotaklo Bolsonara koji Amazoniju opisuje kao „periodni sistem“ vrednih minerala.

Sa nestankom „pluća sveta“ naučnici upozoravaju da će globalne temperature rasti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare