Foto: EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.

Brazilski potpredsednik Hamilton Mourao izjavio je da je počelo razmeštanje vojske radi zaštite Amazonije, počevši od savezne države Rondonije uz granicu s Bolivijom. Vojska se šalje tri meseca pre nego prošle godine

Predsednik Bolsonaro doneo je prošle nedelje ukaz kojim dopušta angažovanje vojske, sličan onom iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma.

Ove se godine vojska šalje tri meseca pre nego prošle godine.

Vlada je u petak objavila da je u aprilu naglo poraslo krčenje šuma u brazilskom delu Amazonije.

Uništavanje šuma poraslo je za 64 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE.

Seča šuma veća za 55 posto

 

U prva četiri meseca 2020. seča šuma veća je za 55 odsto nego u istom periodu prošle godine, uništena su 1202 kvadratna kilometra Amazonije, navodi INPE.

Amazonija je najveća svetska prašuma. Njeno očuvanje ključno je za ublažavanje globalnog zagrejavanja zbog apsorbcije velike količine gasova, navode naučnici.

Uništavanje „pluća planeta“ traje duže od decenije i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsednika Bolsonara koji podstiče ilegalne drvoseče, rudare i rančere u tom regionu.

Bolsonaro je obećao da će to područje razviti pomaganjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar