Redžep Tajip Erdogan Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Švedska i Finska danas su potvrdile svoju posvećenost borbi protiv terorizma, istakla je Turska nakon sastanka turskih, švedskih i finskih predstavnika u Finskoj povodom ulaska dve nordijske zemlje u NATO, koji Ankara trenutno blokira.

„Finska i Švedska su ponovile svoju posvećenost, izraženu u trilateralnom memorandumu potpisanom krajem juna, za solidarnost i punu saradnju sa Turskom u borbi protiv svih oblika i pojava terorizma“, ističe se u saopštenju kabineta turskog predsednika.

Od sredine maja, Turska, članica Severnoatlantskog saveza, blokirala je proces ulaska Finske i Švedske u NATO , optužujući dve zemlje da štite kurdske borce Kurdistanske radničke partije (PKK) i Jedinica za zaštitu naroda (IPG), koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Krajem juna, turski, švedski i finski ministri spoljnih poslova ipak su potpisali memorandum kojim se dvema državama otvara put za ulazak u NATO.

Već sledećeg dana Turska je poslala Finskoj i Švedskoj zahtev za izručenje 33 osobe, za koje Ankara smatra da su teroristi, nakon čega je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odmah podsetio na obećanje Švedske da će izručiti 73 terorista.

Memorandum potpisan krajem juna ukazuje samo da će Finska i Švedska odgovoriti na (turske) zahteve za ekstradiciju, bez navođenja konkretnog broja.

„Dogovoreno je da se saradnja između zainteresovanih institucija ojača na tehničkom nivou kako bi se postigao napredak“, saopšteno je u petak iz kabineta turskog predsednika.

Ankara je prošle nedelje pozvala Švedsku da izruči teroriste. „Oni se zavaravaju ako misle da će Turska verovati da su ispunili obećanje izručujući obične kriminalce“, rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag nakon što je najavio prvo izručenje.

Novi trilateralni sastanak trebalo bi da bude održan na jesen, saopštilo je finsko Ministarstvo spoljnih poslova posle prvog sastanka održanog danas u Helsinkiju. Dvadesetak od 30 država članica NATO-a ratifikovalo je zahtev dve nordijske zemlje za članstvo.

Stokholm i Helsinki napustili su svoju tradicionalnu politiku neutralnosti izrazivši želju da uđu u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

BONUS VIDEO: Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar