Foto: EPA-EFE/STR

Vojnici Turske i Rusije danas su započeli zajedničko patroliranje na ključnom putu na severozapadu Sirije, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane. Ruta je skraćena zbog protesta lokalnog stanovništva.

Ruska vlada i sirijski opozicioni aktivisti naveli su da su rute patrola skraćene zbog protesta stanovništva iz pobunjeničkih oblasti duž puta.

Patrole na putu M4 koji prolazi kroz sirijsku provinciju Idlib deo su sporazuma o obustavi vatre koji su Turska i Rusija potpisale ovog meseca. Obustavom vatre okončana je eskalacija sukoba u kojem je turska vojska bila u direktnom konfliktu sa snagama sirijske vlade, što je retkost.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da su Turska i Rusija danas izvele prvu zajedničku patrolnu misiju duž puta M4, ali da je njena ruta skraćena pošto su ekstremisti koristili žene i decu da blokiraju put, preneo je TASS.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je Turskoj dato dodatno vreme da obezbedi sigurnost vojnika koji učestvuju u zajedničkim patrolama.

Sirijski opozicioni aktivisti su naveli da su meštani blokirali put zapaljenim gumama blizu sela Najrab, na južnom kraju Idliba, protiveći se patrolama „ruskih okupacionih snaga“.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da zajedničke patrole nisu bile uspešne jer su prešle kratku distancu zapadno od mesta Sarakeb, koji je pod kontrolom sirijske vlade, pre nego što su zaustavljene zbog protesta.

Opservatorija dodaje da džihadističke grupe prete da će napasti ruske snage na putu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Važan put M4 na severu Sirije koji ide od Mediterana do granice s Irakom, delimično je zatvoren od 2012. godine.

Neki delovi puta M4 i dalje su pod kontrolom pobunjenika, za razliku od puta M5, koji povezuje sever i jug Sirije i koji su sirijske snage u potpunosti zauzele tokom najnovije ofanzive.

Prethodna tri dana meštani u pobunjeničkim oblastima pored puta M4 demonstrirali su protiv ruskih patrola zbog snažne podrške Moskve snagama sirijske vlade.

Najveći deo Idliba pod kontrolom je ekstremista Al Kaide.

Ankara podržava neke od opozicionih grupa u Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika protiv sirijskog predsednika Bašara Asada, podržanog od Rusije.

U Idlibu je od početka februara poginulo oko 60 turskih vojnika, usled kopneno-vazdušne ofanzive snaga sirijske vlade na tu provinciju, pokrenute početkom decembra.

U ofanzivi su poginule stotine civila, dok je milion izbeglica otišlo prema granici s Turskom.

Turska i Rusija su već izvodile zajedničke parole u drugim delovima Sirije. Posle sporazuma kojim je obustavljena oktobarska ofanziva Turske protiv sirijskih Kurda, vojnici dve zemlje zajedno nadgledaju oblast na severoistoku Sirije duž granice s Turskom.