Recep Tayyip Erdogan Foto:EPA-EFE/STR

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas da će pokrenuti novu vojne operacije na severu Sirije ako se kurdski borci ne povuku iz područja tursko-sirijske granice.

Erdogan je, u obraćanju poslanicima u parlamentu, rekao da je ruski vazdušni napad na sirijske pobunjenike koje podržava Turska u Idlibu ranije ove nedelje pokazatelj da Moskva ne želi trajni mir u regionu.

„Ako se svi teroristi ne uklone … kao što nam je obećano, još jednom ponavljam da imamo legitiman razlog da intervenišemo svakog trenutka kada osetimo potrebu“, rekao je Erdogan.

Njegovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što se osumnjičeni kurdski terorista, za koga su zvaničnici rekli da se u Tursku infiltrirao iz Sirije, digao u vazduh u pograničnoj provinciji Hataj, posle policijske potere.

Turske snage bezbednosti ubile su drugog teroristu.

U prvim izjavama posle ruskog vazdušnog napada koji se dogodio u ponedeljak u kome je poginulo desetine vojnika, Erdogan je rekao: „Napad Rusije na centar za obuku snaga Sirijske nacionalne vojske znak je da se ne želi postizanje trajnog mira i stabinosti u regionu“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram