Dzo Bajden i Redzep Tajip Erdogan
Džo Bajden i Redžep Tajip Erdogan Foto:EPA/SEDAT SUNA

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je američkog ambasadora u Ankari u znak protesta zbog izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je deportaciju i ubijanje Jermena tokom Osmanskog carstva nazvao genocidom.

Pročitajte još:

Zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal je rekao američkom ambasadoru Dejvidu Saterfildu, sa kojim je razgovarao kasno sinoć, da Ankara oštro osuđuje izjavu o genocidu.

„Izjava nema pravnu osnovu u smislu međunarodnog prava, nanosi štetu turskom narodu, i otvorila je ranu u odnosima dve zemlje koja će se teško popraviti“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je izjavio da je masakr u kome je stradalo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine, bio genocid.

Izjavu Bele kuće odmah su osudili turski zvaničnici, iako je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao dao tome tek treba da raspravljaju istoričari i da to pitanje ne treba da bude politizovano.

Turska ne priznaje da je reč o genocidu, navodi da su tokom rata stradali i Turci i Jermeni i traži formiranje zajedničke komisije koja bi istražila stradanje za vreme Otomanskog carstva.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar