Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, razmotrili su u telefonskom razgovoru saopštenje američkog predsednika Džozefa Bajdena u kojem se navodi da su otomanske snage 1915. godine izvršile genocid nad Jermenima. Oni su razmotrili i zajednički odgovor, a Alijev je za Bajdenovo saopštenje rekao da je „istorijska greška“.

Održan je telefonski razgovor između predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Tokom razgovora šefovi država su osudili saopštenje američkog predsednika Džozefa Bajdena o tzv. ‘genocidu nad Jermenima’“, navela je pres-služba azerbejdžanskog lidera.

Kako se ističe, Bajdenovo saopštenje je neprihvatljivo i nanelo je ozbiljnu štetu tendencijama saradnje u regionu koje su se razvijale.

„Predsednik je istakao da je Azerbejdžan uvek bio uz Tursku. Turski predsednik Erdogan je zahvalio Alijevu za podršku i stav. I on je rekao da je Turska uvek podržavala Azerbejdžan“, navodi se u saopštenju.

O ovoj temi telefonom su razgovarali i šefovi diplomatija dve zemlje, Džejhun Bajramov i Mevlut Čavušoglu.

Ministri su istakli da je nedopustivo falsifikovati istoriju i to koristiti u političke svrhe.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

Podsetimo, Jermeni ističu da su otomanske snage 1915. godine ubile milion i po Jermena. Da je nad Jermenima izvršen genocid priznale su 23 države, Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa osmanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj žrtava i poriče da su ubistva sistematski organizovana i da predstavljaju genocid.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)