Gulsen Foto: Depo Photos via REUTERS

Turski sud je u ponedeljak pustio pop zvezdu Gulsen iz zatvora u kućni pritvor dok čeka suđenje pod optužbom za "podsticanje mržnje i neprijateljstva'' zbog šale koju je iznela na račun turskih verskih škola.

Prošle nedelje, 46-godišnja pevačica i tekstopisac, čije je puno ime Gulsen Čolakoglu, odvedena je iz svoje kuće u Istanbulu na ispitivanje a posle u zatvor. Njeno hapšenje izazvalo je nezadovoljstvo na društvenim mrežama i produbilo zabrinutost za tursko pravosuđe, čiju nezavisnost dovode u pitanje opozicione stranke.

Optužbe su zasnovane na šali koju je pevačica iznela tokom aprilskog koncerta, gde je izjavila da je jedan od njenih muzičara „perverzan“ zbog toga što je pohađao versku školu.

Postupajući po zahtevu Gulsenonog advokata, sud u Istanbulu je pustio iz zatvora pod uslovom da ne napušta svoj dom, javila je državna agencija Anadol.

Sud je naveo činjenicu da pevačica ima malo dete o kome treba da brine, da ne predstavlja rizik od bekstva i da je malo verovatno da će menjati dokaze.

Vladini kritičari rekli su da je hapšenje pevačice pokušaj turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da konsoliduje podršku svojih verskih i konzervativnih pristalica uoči izbora sledeće godine.

Pevačica je ranije postala meta u islamskih krugova zbog svoje raskošne scenske odeće i zbog razvijanja LGBTK zastave na koncertu.

***

BONUS VIDEO: Hiljade lutaka u jednom kafiću u Ankari

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram