Istanbul Foto: Shutterstock

Ujedinjene nacije su u sredu saopštile da će Truska promeniti svoje ime u Türkiye. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao prošlog decembra da je novi naziv najbolji predstavnik i izraz kulture, civilizacije i vrednosti turskog naroda. Osim Turske, još šest zemalja je promenilo svoja imena tokom proteklih godina i decenija, a evo šta su bili razlozi.

Turska

Rebrendiranje bi moglo da bude povezano sa Erdoganovom ljutnjom zbog očigleldno nelaskave povezanosti nazive njegove zemlje sa jednom pticom. Kako geopolitička uloga zemlje raste, Turska je navodno postala svesnija imidža, a Erdoganova osetljivost na to kako se zemlja doživljava verovatno je povezana sa njegovim nacionalističkim tendencijama.

Uzgred, ćurka (na engleskom jeziku – turkey, prim.aut), zapravo potiče iz Turske jer su morke – prvobitno uvezene u Evropu preko Turske – nazvane ćurke. Kolonisti su tada takođe primenili ovo ime na mnogo veću pticu iz Amerike, prenosi Dojče vele.

Turska, Dolmabahče palata, pregovori, Ukrajina, Rusija
Foto: Shutterstock

Holandija

Vlada Holandije (Nizozemska prim.aut) je takođe promenila svoj imidž tako što je odbacila ime Holandija. Od 2020. godine poslovni lideri, turistički odbor i centralna vlada nazivaju svoju zemlju „Nizozemska“.

Sada su Severna i Južna Holandija samo dve od 12 provincija u ovoj evropskoj zemlji.

Promena imena je navodno deo pokušaja da se pobegne od povezanosti zemlje sa rekreativnom upotrebom droga i legalnom pristitucijom, što je moćan faktor privlačenja stranaca u holandsku prestonicu Amsterdam, koja se nalazi u provinciji Severna Holandija.

Nije jasno šta se se dogoditi sa imenom domena Holandija.com (Holland.com prim.aut), koji je još uvek odredišna stranica holandske turističke agencije.

Amsterdam, Foto: Paulo Amorim / ddp USA / Profimedia

Severna Makedonija

Godine 2019. Republika Makedonija (iako je zvanično bila poznata kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), zvanično je postala Republika Severna Makedonija. Za razliku od nekih drugih promena imena države, motivacija u ovom slučaju bila je politička.

Severna Makedonija je nastojala da unapredi odnose sa Grčkom sa ciljem da uđu u NATO i EU. Grčka je dugo osporavala upotrebu imena Makedonija za susednu državu, jer je to naziv jedne geografske regije u Grčkoj. Makedonija je takođe bila drevna grčka kraljevina. Spor oko imenovanja je čak doprineo i nestabilnosti u regionu.

Grčka je više volela da se balkanska zemlja odrekne svake upotrebe ovog termina, predlažući nazive poput „Vardarska republika“ ili „Republika Skoplje“. Ali nakon dugih pregovora, izglasana je Severna Makedonija, dok se službeni jezik i dalje zove makedonski, a građani su ostali Makedonci.

Skoplje Severna Makedonija
Skoplje Severna Makedonija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Esvatini (Svazilend)

U aprilu 2018. godine, kralj Msvati III je preimenovao Svazilend u Esvatini, naglašavajući nastojanje vladara da se oslobodi kolonijalne prošlosti zemlje. Priča se da je kralj takođe bio nezadovoljan time što su Svazilend neki mešali sa Švajcarskom. Najavljen na 50 godišnjicu formiranja te afričke zemlje, Esvatini – pretkolonijalno ime nacije – na njihovom jeziku znači „zemlja Svazija“.

Češka

Opet marketing stoji iza promene imena centralnoevropske zemlje Češke Republike. Češka vlada je 2016. godine zvanično promenila ime u Češka (na engleskom Czechia), uz preporuku da se ova kratka verzija promoviše u međunarodnom kontekstu.

Kao što je zvanični naziv Francuske, Francuska Republika, Češka Republika je postala Češka. Navedeno je da je to ime lakše staviti na proizvode.

Foto: Shutterstock

Iako je EU, UN i druge kompanije nazivaju Češkom, to ime nije baš prihvaćeno na međunarodnom nivou. Možda je jedan od razloga to što se Češka zbog imena lako može pomešati sa Čečenijom, ruskom republikom na Kavkazu.

Nekadašnji premijer Češke Andrej Babiš je 2020. godine za Vol Strit Žurnal rekao da mu se uopšte ne dopada ime Češka.

Kabo Verde

Ova ostrvska država koja se nalazi u Atlanskom okeanu oko 700 kilometara od obale Senegala, podnela je zvaničan zahtev za promenu imena 2013. godine.

Ranije se zvao Zelenortska ostrva, a novi naziv je delimična anglicizacija originalnog portugalskog „kabo verde“ što znači „zeleni rt“. Iako nije rt, arhipelag se odmah nalazi iz najzapadnije tačke afričkog kontinenta.

PROČITAJTE JOŠ:

Iza ove promene imena verovatno se kriju i praktični razlozi. Tadašnji ministar kulture rekao je da zemlja traži standardizovano ime koje neće morati da se prevodi. On je dodao da se nada da će Kabo Verde izazvati pozitivne asocijacije na sunce, more i srećne ljude.

Šri Lanka

Kao i Esvatini, Šri Lanka je promenila ime da bi se odvojila od povezivanja sa kolonijalnom prošlošću.

Iako je zvanična promena imena završena 1972. godine, kada je postala nezavisna od Velike Britanije, Šri Lanka je tek 2011. zvanično izbrisala staro kolonijalno ime Cejlon iz upotrebe.

Ipak ostala je popularna marka Cejlonskog čaja je ostala i nije menjala ime.

BONUS VIDEO: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar