Redžep Tajip Erdogan Foto:Tanjug/Turkish Presidency via AP

Predsednik Turske ukazom je danas smenio guvernera centralne banke Nadžija Agbala koji je za četiri meseca na dužnosti dobio pohvale investitora zbog podizanja kamatnih stopa i obećanja strože monterane politike.

Pročitajte još:

U ukazu objavljenom danas u Službenom listu predsednik Redžep Tajip Erdogan je objavio odlazak guvernera centralne banke Nadžija Agbala, bivšeg ministra finansija. Njega će na mestu guvernera zameniti univerziteski profesor bankarstva Sahap Kavičoglu, koji se zalagao za niže kamatne stope .

Agbal je doveden da vodi centralnu banku u novembru kada je turska lira dostigla rekordno nizak nivo a inflacija je porala. U nekoliko meseci na dužnosti Agbal je povećao referentnu kamatnu stopu nastojeći ponovo da izgradi kredibilitet centralne banke narušen posle višegodišnje neispravne politike.

Nije dat zvaničan razlog za njegovu smenu ali promena na vrhu centralne banke objavljena je dan posle velikog skoka glavne kamatne stope te institucije na 19 odsto. Centralna banka je kao razlog navela da time želi da obuzda inflaciju koja je porasla na 15,6 odsto na godišnjem nivou u februaru. Ta mera je dobro prihvaćena na deviznom tržištu.

Predsednik Erdogan je otvoreni protivnik povećanih kamatnih stopa, smatrajući da, suproto klasičnim ekonomskim teorijama, one pogoršavaju inflaciju.

Erdogan je pritiskao centralnu banku da održi kamatne stope na niskom nivou, da bi podstakle pozajmice i rast. Kritičari navode da je nezavisnost centralne banke teško oštećena zbog političkih pritisaka.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar