Foto:EPA-EFE/STR

Kanadski premijer Džastin Trudo obvezao se pružiti veću podršku preživelima škola za prisilnu asimilaciju domorodaca nakon što je otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke dece.

PROČITAJTE JOŠ:

Reč je o učenicima škole u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978. godine, a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Trudo je obećao „konkretnu akciju“ za podršku preživelima, porodicama i domorodačkom stanovništvu, ali nije precizirao šta bi to moglo biti, prenosi Hina.

„Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolirani incident. Nećemo se skrivati ​​od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole su bile stvarnost – tragedija koja je postojala ovde, u našoj zemlji, i to moramo prihvatiti“, rekao je Trudo.

Neka su deca imala samo 3 godine, a uzrok njihove smrti još uvek nije poznat.

Slučaj je podstakao pozive na istragu svih bivših rezidencijalnih škola. Institucije kojima upravljaju vlada ili Crkva bile su namenjene prisilnoj asimilaciji domorodačke dece.

„Temeljna istraga svih bivših rezidencijalnih škola mogla bi dovesti do dublje istine o genocidu nad našim ljudima“, rekao je nacionalni zvaničnik kanadske Skupštine prvih naroda Peri Belegarde, a prenele su novine The Globe and Mail.

Nasilno odvajanje domorodačke dece

Decenijama je na hiljade dece oduzimano od njihovih obitelji i smeštani su u internate, gde su morali da nauče tradiciju evropskih kolonijalista da bi zaboravili vlastitu kulturu. Nasilje i seksualno zlostavljanje bili su česti u ovim školama.

„Uspeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otpri znala“, kazala je o otkriću zvaničnica domorodačke zajednice Rosan Kasimir. „U ovome trenutku imamo više pitanja nego odgovora.“

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku decu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao „kulturni genocid“.

U izveštaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima su mnoga od 150 hiljada dece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Izveštaj je utvrdio da je više od 4100 dece umrlo za vreme boravka u rezidencijalnim školama. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu deo te statistike te da su njihove smrti ostale nezabeležene do ovoga otkrića.

Trudo je na Tvitaru napisao kako mu ta vest „slama srce – u bolnom podsećanju na to mračno i sramotno poglavlje u istoriji naše zemlje“.

Godine 2008. kanadska se vlada zvanično izvinila zbog tog sistema. Domorodačka zajednica sapštila je kako do sredine juna očekuje preliminarne rezultate istrage.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar