Foto:Andrew Snucins / Zuma Press / Profimedia

Masovna grobnica sa ostacima 215 domorodačke dece otkrivena je na teritoriji nekadašnje internatske škole na jugu kanadske provincije Britanske Kolumbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Reč je o učenicima škole za domorodačku decu u blizini grada Kamplupsa u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara, saopšteno je iz lokalne domoradečke zajednice, prenosi Gardijan.

Foto:DARRYL DYCK / PA Images / Profimedia

Neki od pronađenih ostataka pripadaju deci od tri godine, ali uzroci i vreme njihove smrti još uvek nisu poznati, a škola je pod vođstvom Rimokatoličke crkve radila od 1890. sve do 1978. godine.

Otkriće je premijer Džastin Trudo u petak nazvao potresnim podsetnikom na sramotno poglavlje u istoriji te zemlje, prenosi Tanjug.

Foto:Andrew Snucins / PA Images / Profimedia

Šestogodišnja istraga kanadskog internatskog sistema, kroz koji je prošlo najmanje 150.000 domoradačke dece koja su nasilno odvajana od svojih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao „kulturni genocid“ u kome je emocionalno, a i seksulano zlostavljanje bilo veoma rasprostranjeno kao i prisilni rad.

U istim dokumentima se pominje da su učenici bili izloženi epidemijama morbila, tuberkuloze, gripa i drugih zaraznih bolesti, a mnogi su i umrli.

Foto:DARRYL DYCK / PA Images / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare