Justin Trudeau Dzastin Trudo
Džastin Trudo Foto:Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

Kanadski premijer Džastin Trudo obavestiće premijere kanadskih provincija o svojoj nameri da aktivira posebna ovlašćenja savezne vlade s ciljem kako bi se okončali protesti zbog kojih su blokirani neki granični prelazi sa Sjedinjenim Američkim Državama i paralizovani delovi Otave, glavnog grada Kanade.

U današnjem izveštaju TV mreže CBC Njuz koja se poziva na neimenovane izvore, citira se premijer Trudo koji najavljuje da planira da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama, retko korišćenu zakonsku mogućnost koja dozvoljava saveznoj vladi da u provincijama uvodi posebne privremene mere kako bi se osigurala bezbednost tokom nacionalnih vanrednih situacija u bilo kom delu zemlje, prenosi Rojters.

Ovo ovlašćenje je u mirnodopsko vreme do sada koristio samo jednom Trudoovog otac, bivši premijer Pjer Trudo tokom takozvane „oktobarske krize“ 1970. godine.

Odredba je aktivirana i dva puta tokom dva svetska rata kao zakonski Akt o ratnim merama.

Premijer provincije Ontario Dag Ford najavio je danas da će ta najmnogoljudnija kanadska provincija za dve nedelje ukinuti propis o obaveznom posedovanju potvrde o vakcinaciji protiv kovida-19, ali, kako je objasnio, ne zbog protesta koji su blokirali granicu sa SAD i paralizovali Otavu, već zato što je „to bezbedno“.

Najava uvođenja privremenih mera usledila je nakon višednevnih masovnih demonstracija vozača kamiona ali i građana Otave protiv obavezne vakcinacije i antikovid mera.

Podsetimo, vozači kamiona u Kanadi izašli su na ulice nakon što su vlasti donele odluku da za sve nevakcinisane građane uvedu obavezan desetodnevni karantin po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država. U protestima, nazvanim „Konvoj slobode“ , koji su trajali danima, stotine kamiona i vozila blokirali su Otavu kao i most Ambasador na granici sa SAD, što je dovelo do potpunog saobraćajnog kolapsa u zemlji.

Preko tog mosta se obavlja 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje, pa je nekoliko američkih kompanija bilo prisiljeno da zatvori pogone, a „Tojota“, „Dženeral motors“ i „Ford“ su drastično smanjili proizvodnju.

Policija je u subotu počela da uklanja barikade i vozila sa mosta, 20 demonstranata je uhapšeno i, nakon jednonedeljne blokade, najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade ponovo je potpuno otvoren, čime je omogućen slobodan protok trgovine između dve države.

Poput kanadskog „Konvoja slobode“, slični, masovni protesti, organizovani su u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.

BONUS VIDEO: Kamiondžije blokirale most Ambasador 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare