Foto: THOMAS LO PRESTI / AFP / Profimedia

Konvoj od 450 vozila sa učesnicima protesta protiv kovid ograničenja napustio je jutros Pariz i uputio se u Brisel. Belgijske vlasti upozoravaju da su u Briselu zabranjeni protesti kolima i mole demonstrante da protestuju protiv vakcinacije i mera u - svojoj zemlji.

Deo demonstranata iz Pariza krenuo je ujutro ka Briselu sledeći slogan organizatora pokreta pod nazivom „Konvoj slobode“, koji je pokrenut  po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treću nedelju zaredom, parališu glavni grad Otavu. Slični protesti održavaju se u još nekoliko zemalja.

Belgijske vlasti su podsetile učesnike konvoja koji protestuju protiv vakcinacionih propusnica i mera da je sutra zabranjeno demonstriranje u Briselu, preneo je francuski dnevnik „Figaro“.

Briselska policija objavila je na društvenim mrežama uputstva na četiri jezika – francuskom, holandskom, nemačkom i engleskom o zabrani demonstracija vozilima i savet da se u Brisel ne ide kolima.

Nameru da odu u Belgiju najavili su i pojedini učesnici sličnih demonstracija organizovanih u Hagu.

Premijer Aleksandar De Kroa savetovao je u petak demonstrante da odustanu od dolaska u Brisel.

„Onima koji dolaze iz inostranstva kažem: pogledajte pravila u Belgiji. Nikada nismo imali pravila koja su bila previše stroga i nemamo ih više. Zato se žalite kod kuće“, rekao je on.

Na granici su planirane kontrole, a vozila koja dolaze u belgijsku prestonicu uprkos zabrani biće preusmerena, upozorile su vlasti.

Briselski aerodrom savetovao je putnike da sutra preduzmu mere predostrožnosti i da putuju vozom zbog straha da će pristupni putevi biti blokirani.

Univerzitetska bolnica u Briselu je sa svoje strane upozorila da bi pristup ovoj ustanovi mogao da bude otežan.

BONUS VIDEO: Oklopna vozila, suzavac na protestu u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar