Šimpanza Foto:Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Tri šimpanze su pobegle iz svog kaveza u švedskom zoološkom vrtu nekoliko sati pre nego što su ubijene, javljaju švedski mediji. Četvrta je ranjena, a veruje se da se peta sama vratila nepovređena u zoološki vrt.

„One su veoma snažne životinje i apsolutno nisu pripitomljene“, rekao je portparol policije Danijel Vikdal za javni servis SVT u sredu, dodajući da je doneta odluka zoološkog vrta da se ubiju četvoro njih zbog opasnosti za javnost.

Novinari koji su stigli na lice mesta posle bekstva u 13 časova rekli su da im je policija rekla da se „vrate u auto i odu“ radi sopstvene bezbednosti.

Anika Troselijus, portparolka zoološkog vrta Furuviksparken u blizini Gevlea, 165 km severno od Stokholma, rekla je da su životinje morale da budu ubijene, jer nije bilo dovoljno sredstva za smirenje da ih sve uhvate.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imali smo veterinare na licu mesta, ali su procenili da nemamo dovoljno anestezije“, rekla je Troselijus za TV4. „Cela ova situacija je tragična na svaki mogući način. Preuzimamo punu odgovornost.”

Troselijus je rekla da zoološki vrt veruje da se peta šimpanza vratila svojom voljom.

„Ali ovo je događaj koji traje“, rekla je za Dagens Niheter. „Moramo biti sigurni da su poslednje šimpanze zaista u ograđenom prostoru, i to mora biti urađeno sa velikom pažnjom“.

Zoološki vrt je pozvao stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru, zaključaju vrata i zatvore prozore.

„Šimpanze su jake životinje i imaju visoku klasifikaciju rizika“, rekla je Troselijus. „Našem osoblju nije dozvoljeno da radi u bliskom kontaktu sa njima“.

Furuviksparken, koji je trenutno zatvoren zbog sezone, ima sedam šimpanzi i navodno je jedina istraživačka stanica primata u nordijskom regionu.

U saopštenju se navodi da ne zna kako su životinje pobegle, ali da će istražiti.

BONUS VIDEO: Uginula džinovska panda u zoo vrtu u Tajpeju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar