Foto: REUTERS/Ali Hankir

Tri člana islamskog ekstremističkog Hamasa ubijena su u pucnjavi na sahrani jednog hamasovca u palestinskom izbegličkom logoru kraj grada Tira na jugu Libana, izjavio je Frans presu jedan palestinski zvaničnik.

Rafat al Mura je optužio „ekstremiste iz (rivalske palestinske organizacije) Fatah da su pucali na pogrebni konvoj“ tokom sahrane Palestinca poginulog u petak u eksploziji u tom logoru.

On je rekao da je šestoro ljudi ranjeno, a jedan stanovnik palestinskog logora je izjavio za Frans pres da je posle pucnjave izbio sukob, te da su naoružani članovi Hamasa i Fataha bili raspoređeni na tom mestu pre nego što su prvi meci ispaljeni.

U Libanu živi više od 192.000 palestinskih izbeglica, većina u 12 logora, sudeći po podacima iz 2020. godine.

Na osnovu sporazuma koji je već dugo na snazi libanska vojska ne ulazi u te logore, gde o bezbednosti vode računa palestinske frakcije naoružane lakim oružjem.

U proteklim decenijama bilo je napada, ubistava i sukoba između rivalskih naoružanih grupa.

U petak se dogodila snažna eksplozija u logoru Burž al Šemali i jedna osoba je poginula.

Hamas je saopštio da je uzrok eksplozije kratak spoj u skladištu sa gasom i bocama kiseonika za obolele od kovida-19, a libanski vojni izvor je naveo da se eksplozija dogodila u skladištu oružja i municije.

BONUS VIDEO: Pucnjava u školi u Mičigenu

Komentari

Svi komentari (0)