Izbori u Americi Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američke nadležne službe ne vide trenutno nijednu stvarnu sajber pretnju na glasanju na međuizborima za Kongres, izjavio je danas visoki savezni zvaničnik zadužen za sajber sigurnost.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je na početku glasanja da ne znači da neće biti nekih smetnji iako trenutno nema pretnje za infrastrukturu izbora.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) saopštila je prethodno da nadgleda i izdaje bezbednosna upozorenja tokom današnjih izbora za Kongres, zbog zabrinutosti da bi potencijalno moglo doći do ometanja.

Sve više američkih bezbednosnih zvaničnika izražava strah zbog pojačanih unutrašnjih političkih tenzija koje su zahvatile SAD i zbog toga kako bi one mogle da utiče na današnje izbore, kao i zbog lažnih sadržaja za koje se tvrdi da dolaze iz stranih zemalja poput Rusijw, Kinw i Irana, preneo je Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

CISA, vodeća američka agencija za upravljanje rizicima po bezbednost izbora, formirala je Operativni centar za izborni dan sa partnerima iz javnog i privatnog sektora širom SAD koji nadgledaju američke međuizbore.

Agencija je u ranijim saopštenjima objasnila da su „poslednjih godina, izborni zvaničnici morali da se bore sa većim brojem dezinformacija koje plasiraju protivnici iz inostranstva, što može da izazove sumnju u sam proces“.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar