Foto: AAP Image/Dave Hunt via REUTERS

Video iz unutrašnjosti kokpita jednog od helikoptera koji je učestvovao u tragediji u Australiji, prikazuje putnika koji upozorava pilota na drugu letelicu koja se približava.

Snimak do kojeg je došao Seven njuz prikazuje unutrašnjost helikoptera koji je u vazduhu i koji je pilot uspeo da stabilizuje nakon sudara. Svi u helikopteru su zadobili samo lakše povrede.

Vidi se kako putnik na zadnjem sedištu uzastopno lupa pilota po desnom ramenu sa sve većom hitnošću pre udara.

Četiri osobe u drugom helikopteru poginule su nakon što je u ponedeljak došlo do sudara na Zlatnoj obali – pilot Eš Dženkinson (40), britanski mladenci Ron i Dajan Hjuz (65 i 57) i majka iz Sidneja Vanesa Tadros (36).

Slomljeni suprug gospođe Tadros Simon zatražio je molitve za sina Nikolasa (10), koji je od nesreće imao više operacija u bolnici.

Gospodin Tadros je napisao na društvenim mrežama: „Molim vas da svako može da se pomoli za Nikija, kako bi se mogao probuditi i oporaviti. On je u indukovanoj komi na aparatu za održavanje života koji mu pomaže da diše“.

Helikopter, u kojem je bilo sedam ljudi, pao je u peščanu sprud nakon što je njegov glavni rotor udario u vetrobran drugog helikoptera i odvojio se.

U tom helikopteru su bili i Vini de Silva (33) i njen devetogodišnji sin Leon.

Radnica za podršku zajednici, poreklom iz Kenije, prvi put je progovorila o tragediji zbog koje je njen sin ostao u komi.

Rekla je da je sanjala da vodi svog dečaka u helikopter, ali je samo 20 sekundi nakon poletanja čula „glasan prasak“ i osetila „drhtanje“ dok su lopatice glavnog rotora razbile kokpit drugog helikoptera.

„Mogla sam da vidim pilota kako pritiska svu tu dugmad, pod stresom – nije znao šta da radi. Ne sećam se mnogo [posle toga], ali svi su drhtali i zabrinuti“, rekla je de Silva za Herald San.

Obuzeta užasom dok je Eurocopter EC130 počeo da pada prema tlu, stisnula je ruku svog sina što je čvršće mogla.

„Jedino što sam mogao da vidim bila je smrt u mojim očima. Zatvorila sam ih i držala sina za ruku pored sebe“, rekla je.

Samo nekoliko sekundi kasnije helikopter se zapalio dok se srušio u peščanu sprud.

Seća se kako je otvorila oči dok je bila zarobljena u olupini.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

„Moja stopala i desna ruka su se zaglavile. Sećam se da sam vrištala i vikala u pomoć… Nisam mogla da izađem,“ rekla je gospođa de Silva.

Ubrzo nakon toga, policajac joj je pritekao u pomoć tražeći njeno ime i datum rođenja, ali nije mogla da se seti.

Ona je zadobila teške povrede (slomila je obe noge), teško oštećeno levo koleno, teško slomljeno desno rame i razbijenu ključnu kost.

Lekari očekuju da će ostati u Univerzitetskoj bolnici Gold Kost nekoliko nedelja i sada se suočava sa mesecima operacija, rehabilitacije i oporavka.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Leon – koji se tek pre godinu dana preselio u Australiju da bi bio sa svojom majkom – zadobio je frakturu lobanje, traumu mozga i povrede lica u nesreći. On je sada u indukovanoj komi u Kvinslendskoj dečijoj bolnici u Brizbejnu.

Kokpit drugog helikoptera je teško oštećen, ali je pilot Majkl Džejms (52) uspeo da sleti na peščanu sprudu, spasivši živote svojih pet putnika.

Oni su dva novozelandska para – Rian i Elmarie Steenberg i Marle i Edvard Svart – u svojim 40-im godinama koji su putovali zajedno, zajedno sa neimenovanom Australijankom.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Drugi video prikazuje gospodina Džejmsa, nakon što je nekoliko trenutaka ranije neverovatno sleteo sopstvenim helikopterom, kako juri ka drugom helikopteru i pomaže onima koji su zarobljeni unutra.

PROČITAJTE JOŠ:

Gospođa Stenberg je danas na Fejsbuku napisala: „Još sam u bolnici na Gold Kostu, oporavljam se od povreda. Sve što mogu da kažem [je] hvala Bogu što nas je sve poštedeo“.

Njen sin Enriko je takođe podelio svoje olakšanje na internetu, zahvalivši gospodinu Džejmsu što je sleteo helikopterom.

„Hvala pilotu što je spasio moje roditelje od nesreće i sve molitve za porodice koje su izgubile svoje najmilije“, napisao je.

Australijski biro za bezbednost saobraćaja istražuje nesreću, fokusirajući se na ono što se dešavalo unutar dva kokpita na mestu udara.

Glavni komesar Angus Mičel rekao je da je Dženkinsonov avion poleteo i bio u vazduhu manje od 20 sekundi pre nego što su njegove glavne lopatice rotora udarile u kokpit drugog helikoptera.

Eš Dženkinson, pilot helikoptera koji je poginuo u nesreći, bio je poreklom iz Birmingema, ali je živeo u oblasti Zlatne obale.

Prijatelj je rekao da je pilot bio „tihi heroj i nežni džin“ koji bi „učinio sve da helikopter bezbedno obori“.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar