Vladimir Putin i Aleksandr Dvornikov
Vladimir Putin i Aleksandr Dvornikov Foto:Sputnik/Handout via REUTERS

Ruska vojska, potučena i demoralisana posle tromesečnog rata u Ukrajini, pravi iste greške u svojoj kampanji da zauzme istočni deo Ukrajine, koje su je primorale da odustane od nastojanja da zauzme celu zemlju, kažu visoki američki zvaničnici.

Dok ruske trupe zauzimaju teritoriju, jedan zvaničnik Pentagona rekao je da ih njihov „brzi“ tempo iscrpljuje i da je ukupna borbena snaga ruske vojske smanjena za oko 20 odsto. A otkako je počeo rat u Ukrajini, Rusija je izgubila 1.000 tenkova, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je imenovao novog komandanta za „operacije u Ukrajini“, generala Aleksandra Dvornikova u aprilu, što je naširoko smatrano priznanjem da je prvobitni ruskih vojni plan propao. Ubrzo po dolasku na novu funkciju, Dvornikov je pokušao da natera razdvojene vazdušne i kopnene jedinice da koodinišu svoje napade, rekli su američki izvaničnici.

Ali on nije viđen u protekle dve nedelje, što je navelo neke zvaničnike da spekulišu da li je on uopšte i dalje zadužen za ratne napore u Ukrajini, prenosi Njujork tajms.

Foto: Profimedia/Reuters/Epa/Tanjug

Ruski piloti takođe nastavljaju da pokazuju isto ponašanje kao i u ranim nedeljama rata: jure preko granice da bi pokušali da udare, a zatim se brzo vraćaju na svoju teritoriju, umesto da ostanu u ukrajinskom vazdušnom prostoru kako bi uskratili pristup svojim neprijateljima. Rezultat toga je da Rusija još uvek nije uspostavila nikakvu vrstu vazdušne nadmoći, rekli su zvaničnici.

Ruska vojska je postigla određeni napredak na istoku, gde su vatrena moć i skraćene linije snabdevanja pomogli njenim snagama da se bore u intenzivnim borbama poslednjih dana. Posle tri meseca, Rusija je zauzela Marijupolj sredinom maja, potencijalno stvarajući kopneni most do poluostrva Krim koji je anektirala 2014. godine.

Dok se Rusija bori da napreduje, Ukrajina je takođe pretrpela neuspehe. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je nedavno rekao da čak 100 ukrajinskih vojnika gine svakog dana u borbama. U utorak su ruske trupe napredovale ka centru Severodonjecka, grada koji je postao centralni fokus vojske otkako je skrenula pažnju na istok.

Ali neke od oblasti koje su ruske snage uspele da zauzmu, ukrajinske trupe su brzo ponovo osporile, a onda i ponovo zauzele. Uzmite u obzir Harkov. Rusija je provela šest nedelja bombardujući ovaj grad, koji je nekada bio dom za 1,5 miliona ljudi, dok su ga trupe opkolile. Ali do 13. maja, kontrola nad gradom se ponovo promenila.

Foto:Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

„Rusi su zauzeli Harkov na kratko, Ukrajinci su izvršili kontranapad i vratili su Harkov“, rekao je ministar odbrane SAD Lojd Ostin na konferenciji na novinare u Pentagonu.

„Videli smo da zaista napreduju veoma sporo i neuspešno na bojnom polju“, navodi.

Ukrajina sada gura ruske trupe severno i istočno od Harkova, a u nekim slučajevima i dalje nazad za Rusiju, rekao je penzionisani general Filip Bridlav, vrhovni komandant saveznika za Evropu. „Zato sada Ukrajinci prete da će prekinuti ruske linije snabdevanja i gurniti svoje snage u pozadinu“, rekao je.

Presecanje linija snabdevanja istočno od Harkova, dovelo bi ruske trupe u istu situaciju u kojoj su se nalazile nakon njihovog napredovanja na Kijev, glavni grad Ukrajine, na početku rata, rekli su zvaničnici. Ukrajinske jedinice koje su nosile protivtenkovske rakete „Džavelin“ gađale su ruske vojnike dok su ruski konvoji u blizini Kijeva prestali da se kreću.

Invazija je zastala, a hiljade ruskih vojnika je ubijeno ili povređeno. Rusija je tada preusmerila svoju misiju na istok.

U prvim nedeljama rata, Rusija je vodila svoju vojnu kampanju iz Moskve bez centralnog ratnog komandanta na terenu koji bi pucao, rekli su američki i drugi zapadni zvaničnici. Početkom aprila, nakon što su ruski logistički i morali problemi postali jasni, Putin je postao generala Dvornikova da vodi ratne operacije.

Foto:Peter Kovalev / TASS / Profimedia;Nina Liashonok/UKRINFORM / Sipa Press / Profimedia;Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

General Dvornikov je stigao sa zastrašujućim rezimeom. Karijeru je započeo 1982. godine kao komandir voda, a kasnije se borio u drugom brutalnom ratu Rusije u Čečeniji. Moskva ga je poslala u Siriju, gde su snage pod njegovom komandom optužene da gađaju civile.

U Ukrajini je uspostavio racionalni proces. Ruski piloti su počeli da koordiniraju sa trupama na terenu ka sličnom cilju u istočnom regionu Donbasa, a ruske jedinice su međusobno razgovarale o zajedničkim ciljevima.

Ali invazija se ne odvija posebno drugačije na istoku nego na zapadu, jer nisu u stanju da promene karakter ruske vojske, istakao je Frederik V. Kejgan, viši saradnik i direktor Projekta kritičnih pretnji pri Američkom enterprajz Insitutu.

Na vrhu liste navodi se nedostatak podoficira u ruskoj vojsci, koji bi mogao da razmišlja svojom glavom, rekli su zvaničnici Pentagona. Američke trupe imaju narednike i vođe vodova i kaplare, koji dobijaju zadatke i smernice i ostavljaju ih da završavaju zadatke kako žele. Ali ruska vojska sledi doktrinarnu metodu u sovjetskom stilu u kojoj trupe na dnu nisu ovlašćene da ukažu na nedostatke u strategiji koje bi trebalo da budu očigledne ili da izvrše prilagođavanje.

Ukrajinci, nakon sedam godina obuke zajedno sa trupama iz SAD i drugih zemalja NATO-a, slede zapadniji metod i pokazali su da mogu da se prilagođavaju okolnostima, tvrde američki zvaničnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvonedeljna pauza nakon što je ruska vojska odustala od borbe za Kijev, nije bila dovoljna da se preokrene kampanja, čak ni sa ograničenijim ciljem, rekao je general Bridlav. Kada je Dvornikov preuzeo komandu, trupe su prebrzo vraćene u bitku. Ta odluka je morala da dođe iz Moskve.

Nakon što je obnovila napad na Donbas, Rusija je iz artiljerije tukla gradove i sela. Ali trupe to nisu pratile bilo kakvom vrstom kontinuirane oklopne invezije, kaja je neophodna ako će zadržati teritoriju za koju se bore, kažu zvaničnici. To znači da bi Rusija mogla da se nađe u borbi da zadrži ono što osvoji, kao što je to bilo u Harkovu.

Evelin Farkaš, bivša zvaničnica Pentagona za Ukrajinu i Rusiju pri Obaminoj administraciji, rekla je da se Putin sve više uključuje u sukob.

„Stalno čujemo izveštaje da se Putin sve više uključuje. Znamo da ako imate predsednike koji se mešaju u vojne i operativne ciljeve, da je to recept za katastrofu“, rekla je.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare