Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu sukoba i Ukrajini, kao i mapu kritičnih tačaka na frontovima, na kojima se trenutno vode žestoke borbe.

„Koncentracija Moskve na zauzimanje Severodonjecka i Donbasa generalno nastavlja da stvara ranjivost za Rusiju u vitalnoj ukrainskoj Hersonskoj oblasti. Herson je kritičan teren jer je to jedina oblast Ukrajine u kojoj se ruske snage drže na zapadnoj obali reke Dnjepar“, navodi se u analizi.

Navodi se da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da koncentriše sve snage i resusre koji se mogu sakupiti u očajničkm i krvavom pokušaju da se zauzmu područja Ukrajine što će mu doneti uglavnom simbolične dobitke.

„Nastavak uspešnih ukrajinskih kontraofanziva u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski komandanti prepoznaju ovu realnost i da koriste prednosti ranjivosti koje su stvorile Putinove odluke. Ukrajinsko rukovodstvo je očigledno mudro izbegavalo da se poklapa sa Putinovim pogrešnim prioritetima“, dodaje se.

Herson

„Ako Rusija bude u stanju da zadrži snažan položaj u Hersonu, kada borbe presatanu, ona će biti u veoma snažnoj poziciji iz koje se može pokrenuti buduća ofanziva. Sa druge strane, ako Ukrajina povrati Herson, Ukrajina će biti u jačoj poziciji da se odbrani od budućeg ruskog napada. Ova strateška kalkulacija bi trebala da navede Rusiju da dodeli dovoljnu borbenu moć da zadrži Herson“, navodi se u analizi.

PROČITAJTE JOŠ:

Severodonjeck

Što se tiče Severodonjecka, Institut kaže da ruske snage sada kontrolišu 70 odsto istočnog grada i napreduju prema centru.

„Kijev je mogao da se posveti više rezervama i resursima za odbranu Severodonjecka, a njegov propust da to uradi izazvao je kritike. Ukrajinske snage se sada očigledno povlače iz Severodonjecka radije nego da se bore do kraja – što je faktor koji je omogućio Rusima da uđu u gad relativno brzo nakon što su započeli svoj napad u punom obimu“, navodi se u analizi.

Dodaje se da je odluka da se izbegne izdvajanje više sredstava za spašavanje Severodonjecka i odluka o povlačenju iz njega bile su strateški razumne, ali i jako bolne.

„Ukrajina mora iskoristiti svoje ograničenije resurse i da se fokusira na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na odbranu terena čija kontrola neće odrediti ishode rata“, zaključuje institut u svojoj analizi.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare