Milorad Dodik i svečani defile povodom proslave Dana Republike Srpske Foto:REUTERS/Antonio Bronic/Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Organizacija Trasparensi Internešenel Bosne i Hercegovine (TI BiH) upozorila je danas da bi usvajanje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske (RS) stvorilo opasan presedan koji bi doveo do potpune pravne nesigurnosti, jer vlasti RS i na ovaj način pokušavaju da ruše pravni poredak i stvore privatnu državu.

Usvajanje novog Zakona, koji je u poslednji čas stavljen na dnevni red današnjeg zasedanja Narodne skupštine RS, samo je još jedan u nizu pokušaja rušenja pravnog poretka i dodatnog zarobljavanja pravosudnih institucija, ocenjeno je u saopštenju.

Naglašeno je da vlasti u tom entitetu prethodnih meseci, kreiranjem paralelnih institucija bez osnova, očigledno nastoje da uspostave kontrolu nad svim institucijama i procesima, a sada i da kroz imenovanje podobnih sudija i tužilaca dodatno potkopaju sistem vladavine prava.

Bosna i Hercegovina ima Visoki sudski i tužilački savet (VSTS), nezavisni i samostalni organ, koji obezbeđuje nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, a čiji su članovi sudije i tužiocu sa teritorije cele BiH, podseća se u saopštenju.

To telo je ovlašćeno za imenovanje sudija i tužilaca „na državnom, entitetskom, kantonalnom, okružnom, osnovnom i opštinskom nivou, uključujući Brčko Distrikt BiH, sa izuzetkom ustavnih sudova entiteta“.

Ističe se da je BiH definisana Ustavom kao pravna država, ali stvaranje paralelnih institucija i narušavanje jedinstva u organizaciji i upravljanju pravosuđem – narušava pravnu sigurnost i za posledicu ima ometanje građana u uživanju osnovnih ljudskih prava i sloboda.

U Parlamentarnoj skupštini BiH su u proceduri izmene i dopune Zakona o VSTS, kojima bi taj propis bio usklađen sa preporukama Venecijanske komisije i prioritetnim uslovima Evropske unije kojima se zahtevaju jače garancije nezavisnosti pravosuđa, navedeno je u saopštenju.

„Inicijativama za stvaranje novih tela na entitetskom nivou osujećuju se takvi napori. TI BiH već dugo ukazuje na probleme političkog uticaja na pravosuđe u BiH i potrebu sveobuhvatne reforme, jačanja nezavisnosti i odgovornosti, ali umesto toga vlasti u Republici Srpskoj nastoje da potpunim urušavanjem pravnog poretka stvore haos i neizvesnost, što bi imalo katastrofalne posledice po sve procese u državi, osnovna prava građana i funkcionisanje svih institucija“, naglašava TI BiH.

PROČITAJTE JOŠ:

Umesto da donosioci odluka u RS budu posvećeni izmenama i dopunama Zakon o VSTS, oni se bave „donošenjem zakona koji je pretnja po pravnu sigurnost i koji će još više udaljiti BiH u procesu evrointegracija“.

U saopštenju TI BiH upozorava da Nacrt Zakona o VSTS RS nije objavljen na službenom sajtu Narodne skupštine RS, da je široj javnosti nepoznat sadržaj nacrta, da je javnost o nacrtu saznala putem nezvaničnih izvora, i to nekoliko dana pre sednice, te da nije izvršena procena uticaja donošenja ovakvog zakona.

Stvaranje paralelnih institucija za nadzor nad pravosuđem, a sve pod krinkom nacionalnog interesa, zapravo je usmereno na stvaranje privatne države i destabilizaciju, s ciljem jačanja pozicije vladajućih stranaka, zaključeno je u saopštenju.

Poslanicima skupštine u Banjaluci upućen je poziv da budu odgvorni prema građanima RS i BiH, kao i apel da sagledaju posledice uspostavljanja ovakvih institucija, kao i gubitke koje će proizvesti zbog pravne nesigurnosti i paralize institucija.

Od predlagača se očekuje da povuku Zakon o VSTS RS i daju doprinos „reformama u pravosuđu predlozima koji poštuju osnovne pravne principe“.

Bonus video: VESNA RAKIĆ VODINELIĆ: Vlastima nije stalo do poboljšanja u pravosuđu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram