Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Steve Helber

Donald Tramp, republikanski kandidat koji prema projekcijama Glasa Amerike i svih većih medijskih mreža u Sjedinjenim Državama (AP, Rojters, CNN, ABC, CBS, NBC i FOX) neće biti reizabran na američkim predsedničkim izborima, objavio je da će u američkoj državi Džordžija ostvariti, kako se izrazio, veliku predsedničku pobedu.

„Kao u noći kada su održani izbori“, napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

U toj američkoj državi za sada nije proglašen projektovani pobednik.

Prema podacima agencije AP, koju američki mediji smatraju reprezentativnim izvorom u vezi sa projekcijama izbornih rezultata, Bajden vodi u odnosu na Trampa za 0,02 odsto. Ti podaci objavljeni su na osnovu 99 procenata prebrojanih listića.

Takođe, ponovio je tvrdnje da u državi Pensilvaniji republikanskim posmatračima nije bilo dozvoljeno prisustvo tokom brojanja glasova.

„To je nezamislivo i nezakonito u ovoj zemlji“, objavio je Tramp u tvitu uz koji je kompanija Tviter objavila upozorenje da se može raditi o spornoj tvrdnji.

Takođe, Tramp je napisao i da, kako se izrazio, stanje u državi Viskonsin izgleda vrlo dobro.

„Zakonski je potrebno još malo vremena – dogodiće se uskoro“, objavio je aktuelni predsednik.

Prema projekcijama Asošijeted presa – izabrani predsednik Bajden vodi i u toj državi. Na osnovu 99 odsto prebrojanih listića Bajden je osvojio 49,6 odsto – a Tramp 48,6 procenata glasova.

Takođe, Tramp je državu Nevada označio, kako se izrazio, leglom lažnih glasova.

„Informacije koje budemo objavili biće šokantne“, ustvrdio je Tramp u objavi koja je takođe označena kao sporna.

Donald Tramp ne priznaje projekciju o pobedi izabranog predsednika Džozefa Bajdena, koju je agencija Asošijeted pres, a potom i svi ostali veći američki mediji objavili u subotu tokom kasnog prepodneva.

Povezane vesti:

Prvo je objavljeno da je prebrojavanjem elektorskih glasova utvrđeno da je kandidat Demokratske stranke Bajden osvojio 20 elektorskih glasova u američkoj državi Filadelfija, čime je došao do sume od 273 glasa, što je više od potrebnih 270 koliko je potrebno za projekciju pobede na izborima.

Nakon toga Glas Amerike objavio je projekciju da će Bajden osvojiti i šest elektorskih glasova u saveznoj državi Nevada.

Bajden je, prema projekcijama vodećih američkih i svetskih medija, uključujući i Glas Amerike, obezbedio nedostižnu prednost u Elektorskom koledžu predviđenim trijumfom u Pensilvaniji, a posle proglašenja kraja trke u Nevadi, bivši potpredsednik SAD sada ima 279 elektorskih glasova naspram 214, koliko ima predsednik Tramp.

Kampanja Donalda Trampa objavila je da će u ponedeljak pokrenuti sudske postupke u državama u kojima je, prema njihovim tvdnjama, bilo nezakonitih radnji tokom prebrojavanja glasova. Za te tvrdnje Trampova kampanja još nije ponudila validne dokaze.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar