Donald Tramp Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kada su svi mediji sveta u subotu objavili da je na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama pobedio demokrata Džo Bajden, predsednik Donald Tramp igrao je golf. Poznato je da je Tramp vrlo posvećen svojim hobijima za koje će sada, nakon gubitka izbora, imati svo vreme sveta.

Ako je nešto trajno kod Donalda Trampa, onda je to njegova strast za svetlima pozornice i teško je zamisliti da jedan od najspecifičnijih američkih predsednika pođe stopama svojih prethodnika i da po izlasku iz Bele kuće odabere život dalje od javnosti, u refleksivnom pisanju memoara ili s povremenim nastupima na humanitarnim događajima, piše Index.hr.

Pročitajte još:

Tramp doduše ostaje bez ključeva Bele kuće, ali Tviter mu niko ne može oduzeti i predsednika će prsti jednako kao i dosad svrbeti da objavljuje postove i utiče na Republikansku stranku.

Neki saveznici već spominju mogućnost da Tramp počne pripreme za povratak u Belu kuću 2024. godine.

Samo je jedan predsednik, Grover Klivlend, služio mandate koji nisu bili uzastopni pa je pobedio 1892. pošto je tesno izgubio četiri godine pre.

Bivši šef kabineta Bele kuće Mark Malvani rekao je da Tramp „ne voli da gubi“, što se i pokazalo ovih dana kada je predsednik odbio da prizna poraz i upozoravao na krađu glasova.

Donald Tramp Foto:AP Photo/Patrick Semansky

„Ako mene pitate, mislim da će predsednik ostati u politici i apsolutno bih ga upisao na popis kandidata za izbore 2024.“, rekao je Malvani, i istakao: „On je 74-godišnjak pun energije“.

Trampova deca jasno su rekla da još računaju na lojalnost republikanaca.

„Zapanjujuć je potpuni izostanak akcije gotovo svih GOP-ovaca (što je nadimak republikanaca)“, napisao je u četvrtak Trampov sin, Donald Tramp Mlađi.

Imenom je prozvao senatora Lindzija Grahama, bivšeg kritičara Trampa, a samo nekoliko sati kasnije Graham je za omiljenu Trampovu televiziju Foks Njuz, obećao novac za pravosudnu akciju kojom će predsednik pokušati da dokaže izborne nepravilnosti.

Donald Tramp Foto: REUTERS/Carlos Barria

Trampova televizija

Nekadašnji njujorški kralj nekretnina, koji se tri puta ženio, nije krio da čezne za ležernošću kakvu je uživao pre ulaska u Belu kuću.

„Imao sam lep život. Imao sam najlepši život“, rekao je u Mičigenu na poslednjem predizbornom skupu.

Takav životni stil finansirao je uglavnom korišćenjem vlastitog imena kao brenda. Majkl Koen, koji je Trampu bio advokat dok nije pao u nemilost, priznao je da je odluka o takmičenju na predsedničkim izborima 2016. bila shvaćena kao „prilika za brendiranje“, sve do trenutka kada je Tramp neočekivano pobedio.

Svoj javni profil mogul nekretnina izgradio je 2000-ih godina kao voditelj u rijaliti televizijskoj igri „Pripravnik“ nakon niza stečajeva koje je pretrpeo.

Donald Tramp i Džo Bajden
Praćenje debate Bajdena i Trampa s parkinga u San Francisku FOTO AP Photo/Jeff Chiu

Predsednik nam je dao da naslutimo da bi mogao da pokrene „Tramp TV“ u vreme kada se sve više žalio na rad Foks Njuza, koji mu je pomogao u promociji, ali je predsednik počeo da im zamera da nisu dovoljno „desni“.

Na svojim brojnim skupovima držao je mase u stanju hipnoze dok su slušali njegove govore na temu teorija zavere do viceva o kućnim ljubimcima.

Zatvor ili putovanja?

Državni tužioci u Njujorku već istražuju Trampovo netransparentno poslovanje i tajanstven način vođenja poslovnih knjiga. A ima tu i sijaset navoda o silovanju i drugim seksualnim deliktima.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Kao predsednik, Tramp je bio prilično zaštićen od sudskog progona. Međutim, već osam njegovih saradnika, među kojima direktori kampanje, zatim advokat i savetnik za nacionalnu sigurnost, suočeni su s optužbama za ozbiljne zločine, a jedna od njih je i u vezi s Rusijom u američkoj predsedničkoj kampanji 2016.

Sa druge strane, nikad se ne zna, možda Tramp odluči da putuje i pobegne od svega. Koliko god se takva budućnost čini malo verovatnom za čoveka njegovog kova.

U junu je u Beloj kući zaneseno pričao o putovanju sa suprugom Melanijom u velikom kamperu.

Nešto manje romantična je epizoda tokom kampanje na skupu u Pensilvaniji kada se usred govora divio parkiranim kamionima.

„Predivni kamioni“, rekao je predsednik. „Šta mislite mogu li ja da uskočim u jedan od njih i odvezem se? Baš bih voleo, samo da se odvezem dođavola odavde“.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar