Donald Trump Donad Tramp
Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U dugo očekivanoj odluci, Meta je najavila da će dozvoliti Donaldu Trampu da se vrati na Fejsbuk i Instagram nakon dvogodišnje zabrane pristupa platformama zbog njegovog ponašanja na mreži tokom pobune na Kapitolu 6. januara. 2021.

Meta će dozvoliti Trampu da se vrati „u narednim nedeljama“, ali „sa novim zaštitnim ogradama koje će sprečiti ponovljene prekršaje“, napisao je predsednik za globalne poslove Nik Kleg u postu na blogu objašnjavajući odluku.

„Kao i svaki drugi korisnik Fejsbuka ili Instagrama, gospodin Tramp podleže standardima naše zajednice“, napisao je Kleg, prenosi Gardijan.

„U slučaju da gospodin Tramp objavi dalje sadržaje koji krše pravila, sadržaj će biti uklonjen i on će biti suspendovan na između mesec dana i dve godine, u zavisnosti od težine kršenja“, navodi se.

Iako je nejasno da li će bivši predsednik ponovo početi da objavljuje na platformi, njegova kampanja je nagovestila da ima želju da se vrati u pismu poslatom Meti u januaru.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

„Verujemo da je zabrana naloga predsednika Trampa na Fejsbuku dramatično iskrivila i inhibirala javni diskurs“, navodi se u pismu.

Taj potez će verovatno uticati na to kako će se druge kompanije društvenih medija nositi sa trnovitim balansom slobode govora i umerenosti sadržaja kada su u pitanju svetski lideri i drugi pojedinci, nakon što je ta debata postala još hitnija zbog Trampove kandidature za predsednika SAD.

Zagovornici bezbednosti na mreži upozorili su da će Trampov povratak dovesti do povećanja dezinformacija i nasilja u stvarnom životu. Otkako je uklonjen sa platformi u vlasništvu Meta, bivši predsednik je nastavio da promoviše neutemeljene teorije zavere na drugim mestima, pretežno na svojoj mreži, Truth Social.

„Sa masovnim ubistvima u Koloradu ili u Bafalu, možete videti da već postoji kotao ekstremizma koji se samo intenzivira ako Tramp uzme svoju težinu“, rekao je Anđelo Karuson, predsednik i izvršni direktor medijske organizacije Media Meters za Ameriku. „Kada Trampu bude data platforma, to podiže temperaturu na pejzažu koji već ključa – onom koji će nas dovesti na put povećanom nasilju“.

Facebook, Fejsbuk, Meta, logo
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Tramp je uklonjen sa Meta platformi nakon nereda na Kapitolu 6. januara 2021, tokom kojih je objavio neproverene tvrdnje da su izbori pokradeni što je podstaklo nasilje, i osudio je bivšeg potpredsednika Majka Pensa čak i dok su mu demonstranti pretili. Ti postupci su takođe doveli do toga da je bivšem predsedniku zabranjen Tviter, Snepčet i Jutjub.

PROČITAJTE JOŠ:

Neke kompanije su već dozvolile Trampu da se vrati. Zabranu Tvitera, iako je prvobitno bila trajna, kasnije je poništio njen novi izvršni direktor Ilon Mask. Jutjub nije podelio vremenski okvir odluke da se Trampu dozvoli povratak. Trampu je i dalje zabranjen pristup Snepčetu.

Meta je, međutim, svoju konačnu odluku odugovlačil. Izvršni direktor Mark Zakerberg je 2021. godine objasnio da je Trampu zabranjen pristup platformama zbog podsticanja nasilja i da će ostati suspendovan dok ne dođe do mirne tranzicije vlasti.

„Njegova odluka da iskoristi svoju platformu da oprosti, a ne da osudi postupke svojih pristalica u zgradi Kapitola, s pravom je uznemirila ljude u SAD i širom sveta“, rekao je Zakerberg.

Rok za donošenje odluke prvobitno je bio određen za 7. januar, a izveštaji iz Mete sugerišu da je kompanija intenzivno raspravljala o odluci. Kleg je napisao u postu na blogu 2021. da će Trampovi nalozi morati da budu strogo nadgledani u slučaju njegovog povratka.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar