Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Dok se kovid-19 i dalje širi po SAD-u, predsednik Donald Tramp dao je guvernerima smernice o ponovnom otvaranju državnih ekonomija u narednim mesecima.

Tramp je obećao guvernerima da će sami voditi proces, uz pomoć savezne vlade.

SAD imaju 654.301 potvrđenih slučajeva i 32.186 smrtnih slučajeva usled virusa.

Tramp je sugerisao da bi neke države mogle da se otvore ovog meseca. U svom dnevnom brifingu u četvrtak, Trump je proglasio „sledeći front u ratu – otvaranje Amerike ponovo“.

„Amerika želi da bude otvorena, a Amerikanci žele da budu otvoreni“, rekao je on i dodao: „Nacionalno gašenje nije dugoročno održivo rešenje.“

Kazao je da produženo zatvaranje stavra rizik i ozbiljne posledice za javno zdravlje. Upozorio je na „oštar porast“ zloupotrebe droga, zlouporabe alkohola, bolesti srca i drugih „telesnih i mentalnih“ problema.

Tramp rekao je novinarima da će zdravi građani moći da se vrate na posao „kako to uslovi dozvoljavaju“. Rekao je da će se Amerikanci i dalje pozivati na održavanje mera socijalne distance i ostanak kod kuće ako se ne osećaju dobro.

Rekao je da će ponovno otvaranje američke ekonomije biti učinjeno „pažljivim korakom“, ali je pozvao guvernere država da se kreću „vrlo brzo, u zavisnosti od toga šta žele da urade“.

Dokument na 18 stranica prikazuje tri faze za ponovno otvaranje državnih ekonomija, a svaka faza traje najmanje 14 dana.

Neke regije bi počele da se vraćaju u normalu nakon najranijeg mesečnog evaluacionog perioda, navodi se u kopiji dokumenta.

Na mestima gde ima više infekcija ili gde počinju da rastu, moglo bi da traje i duže.

„Vi ćete pokretati, mi ćemo vam pomoći“, rekao je. „Mi ćemo stajati pored vas i otvorićemo našu zemlju i pokrenuti je, a naši ljudi žele da rade.“

Poslednjih dana, Tramp se raspravljao sa guvernerima države o vremenu ublažavanja mera ograničenja i ponovnom otvaranju preduzeća, a sada je priznao da su njegova ovlašćenja ograničene na izdavanje smernica.