Foto: EPA-EFE/Erin Schaff / POOL

Dok se Trampova administracija bori sa epidemijom koronavirusa, američki predsednik ne odustaje od svog velikog izbornog obećanja i nastoji da ubrza izgradnju zida duž graničnih linija na jugu SAD, izveštava Rojters.

Izgradnja graničnog zida bila je glavno Trampovo obećanje tokom predizborne kampanje 2016. godine, koje je postupno odlagano da bi se pretvorilo u neispunjeno obećanje sve do prošle godine kada je Trampova administracija krenula u agresivnu eksproprijaciju pograničnih privatnih poseda, uglavnom u državi Teksas, koristeći se u velikom broju slučajeva nadležnostima federalnih sudova.

Advokati zemljoposednika na udaru eksproprijacije, upozoravaju da je administracija odabrala loš trenutak da krene u ovako agresivnu kampanju.

„Tajming je loš, a ljudski gledano – veoma loš. Prisiljavaju vlasnike ili da odustanu i ostanu bez svoje imovine ili da napuštaju svoje domove i zemlju da bi se borili za svoja prava uz pomoć skupih advokata. Sve to u trenutku kada je američka ekonomija na iskušenjima“, kaže Dejvid Donati, advokat u Američkoj uniji za građanska prava u Teksasu, koji zastupa jednu porodicu u borbi protiv Trampove administracije.

Bela kuća nije htela da komentariše ovu priču, ali je predsednik Tramp nedavno izjavio da je pandemija samo pokazala da je potrebna snažnija kontrola granica.

„Zid nam je potrebniji nego ikada“, objavio je američki predsednik na Tviteru 12. marta.