Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Aktuelni predsednik Donald Tramp obratio se javnosti prvi put nakon što je demokrata Džo Bajden proglašen pobednikom izbora. Tom prilikom rekao je da će vakcina protiv koronavirusa biti dostupna celoj populaciji u aprilu, dok će lekari na prvoj liniji fronta, starije osobe i Amerikanci u visokorizičnoj grupi moći da se vakcinišu u narednim nedeljama. S druge strane, Tramp je naveo da neće isporučiti moguću vakcinu Njujorku, sve dok savezna administracija ne dobije ovlašćenje od guvernera Endrua Kuoma.

Tramp je govorio o uspešnosti „Fajzerove“ vakcine. Napomenuo je da je za razvoj vakcine potrebno osam do 12 godina, a da je kroz program „Varp Spid“ vakcina razvijena pet puta brže.

Pročitajte još:

„Ovo je pet puta brže od najbržeg razvoja prethodne vakcine u istoriji. Pet puta brže, ponavljam. Niko ne može da poveruje u to, zapravo. Tri druge vakcine su takođe u poslednjim fazama ispitivanja i biće distribuirane u narednim nedeljama“, naveo je Tramp tokom obraćanja naciji u Rouz Gardenu u Beloj kući.

Aktuelni predsednik istakao je da je broj zaraženih visok jer Sjedinjene države imaju „najbolji program testiranja u svetu“.

„Razvili smo najbolje testove i testiramo više od bilo koje druge zemlje“, rekao je Tramp i dodao da je to razlog zbog kog SAD imaju najveći broj slučajeva koronavirusa.

Naveo je da su milioni doza vakcine spremni, i da čekaju konačno odobrenje.

„U aprilu će vakcine biti dostupne celoj populaciji, uz izuzetak nekih mesta poput države Njujork“, rekao je Tramp i dodao da je guverner Njujorka iz političkih razloga odlučio da sačeka sa vakcinom jer ne veruje odakle vakcine dolaze.

Prema Trampovim rečima, vakcine dolaze iz najboljih kompanija i laboratorija na svetu, ali Kuomo „ne veruje činjenici da je u Beloj kući ova administracija“.

„Dakle, nećemo je isporučivati u Njujork dok ne budemo imali ovlašćenje za to i boli me što to kažem“, rekao je Tramp na konferenciji za štampu.

„Ovo je vrlo efikasna, neverovatna vakcina od 90 odsto i više, ali – guverner Kuomo će morati da nas obavesti kada bude spreman za nju“, naveo je Tramp.

Povezane vesti:

Tramp je rekao da američka administracija „ne može da isporuči vakcinu državi koja je neće odmah dati svom narodu“.

Podsetimo, prošlog meseca je guverner Kuomo plan Bele kuće za vakcinaciju protiv koronavirusa ocenio „duboko manjkavim“.

U to vreme, Kuomo je rekao da je razgovarao sa članovima nacionalne radne grupe kada je saznao da će premisa saveznog plana vakcinacije biti da koristi privatne apoteke – poput „CVS“ i „Valgreens“ – kao glavno mesto za distribuciju vakcine.

„To je vrlo ograničen mehanizam distribucije“, izjavio je Kuomo, dodajući da savezni plan, čini se, ne predviđa da države organizuju vakcinaciju sa državnim osobljem bilo kog nivoa.

Tramp je takođe obećao da njegova administracija neće narediti novi „lokdaun“.

„Neću – ova administracija neće narediti lokdaun. Nadam se šta god da se dogodi u budućnosti – ko zna koja će to administracija biti? Pretpostavljam da će vreme pokazati – ali mogu vam reći da ova administracija neće ići na zaključavanje. Bićemo vrlo oprezni“, rekao je aktuelni predsednik.

Tramp nije odgovarao na pitanja novinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar