Donald Tramp Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Bivši američki predsednik Donald Tramp odbio je da prizna u govoru dan nakon nasilnih nereda na Kapitolu 6. januara, da su izbori 2020. završeni i da je izgubio, prema novom video-snimku Komisije Predstavničkog doma koja istražuje napad, prenosi Rojters.

„Ne želim da kažem da su izbori završeni“, rekao je Tramp na snimku nastalom dok je uvežbavao govor od 7. januara 2021. , koji je osoblje Bele kuće napisalo u nadi da će to dovesti do smirenja situacije, nakon što su pristalice tadašnjeg predsednika pokrenule napad s namerom da preokrenu njegov izborni poraz, navodi britanska agencija.

Do sada neprikazani snimci emitovani su tokom jučerašnjeg sastanka komisije Predstavničkog doma, koja istražuje napad 6. januara.

„Želim da kažem da je Kongres potvrdio rezultate, a da nije rekao da su izbori završeni, OK?“ izgovorio je Tramp.

Na snimku se ne vidi, ali se čuje njegova najstarija ćerka Ivanka, kako pomaže u izmenama teksta tokom pripreme Trampovog govora, navodi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

U verziji obraćanja koje je zvanično emitovano, Tramp je jednostavno saopštio: „Sada je Kongres potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara.“

Pred istražnom komisijom Predstavničkog doma juče su izneta i svedočenja važnih Trampovih saradnika, da bi se dokazale tvrdnje komisije da je on posmatrao pobunu i da satima nije preduzimao ništa da je zaustavi, između završetka njegovog zapaljivog govora na mitingu, kada je pozvao pristalice da krenu na Kapitol, i objavljivanja video snimka na kome im poručuje da idu kući, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: Tramp čita imena dece poginule u pucnjavi u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar