EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Predsednik Donald Tramp mogao bi da bude otpušten iz bolnice već danas, iako njegovi lekari kažu da mu je stanje i dalje nejasno, a spoljni stručnjaci upozoravaju da bi njegov slučaj mogao biti težak.

Američki predsednik nalazi se u bolnici, u Nacionalnom vojnom medicinskom centru „Valter Rid“ od petka.

Iako se leči od koronavirusa, Tramp je od petka do danas objavio seriju video snimaka u pokušaju da uveri javnost da se oporavlja od bolesti koja je zarazila 7,4 miliona Amerikanaca i ubila više od 209 000.

„To je vrlo zanimljivo putovanje. Naučio sam mnogo o COVID-u “, rekao je u videu objavljenom na Tviteru u nedelju.

Povratak u Belu kuću mogao bi da pomogne Trampu da brže oporavi jer se trenutno suočava sa teškom reizbornom bitkom protiv demokrate Džoa Bajdena.

Pročitajte još:

Anketa agencije Rojters / Ipsos objavljena u nedelju pokazala je da Tramp zaostaje za Bajdenom za 10 procentnih poena. Oko 65 odsto Amerikanaca izjavilo je da Tramp ne bi bio zaražen da je ozbiljnije shvatio virus.

Trampovi lekari rekli su da se njegovo zdravlje poboljšava i mogao bi da bude vraćen u Belu kuću već danas.

Trampa (74) leče steroidom, deksmetazonom, koji se obično koristi samo u najtežim slučajevima. Takođe je na samo dva dana petodnevnog kursa intravenskog antivirusnog leka, remdesivira.

Doktor Šon P. Konli, lekar Bele kuće, rekao je u nedelju da je Trampovo stanje bilo gore nego što je ranije priznao. Konli je izjavio i da je Tramp u petak ujutru imao visoku temperaturu i da je dobio dodatni kiseonik nakon pada nivoa kiseonika u krvi.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Lekari koji nisu uključeni u Trampovo lečenje rekli su da sumnjaju da bi njegovo stanje moglo biti gore nego što Konli tvrdi. Kao stariji čovek sa prekomernom težinom, Tramp je u kategoriji za koju je veća verovatnoća da će razviti teške komplikacije ili umreti od bolesti.

Tramp je dosledno umanjivao rizike od pandemije od njenog prvog pojavljivanja ove godine, i više puta je kršio smernice za socijalno udaljavanje čiji je cilj da zaustavi njeno širenje.

U Valter Rid-u, Tramp je napravio kolonu u kojoj je mahao pristalicama okupljenim ispred bolnice u nedelju. Takođe je rekao da se sastajao sa vojnicima i osobama koje su reagovale prvi put – povlačeći kritike da možda više Amerikanaca izlaže infekciji. Bolest mu je dijagnostikovana ubrzo nakon što se u četvrtak pojavio na prikupljanju sredstava u Nju Džersiju.

Bajden (77) je nekoliko puta testiran negativno na bolest, otkako je prošliog utorka učestvovao na debati sa Trampom. On nastavlja kampanju danas na Floridi, gde ankete pokazuju tesnu trku na bojnom polju za izbore 3. novembra.

Nekoliko ljudi koji su prisustvovali ceremoniji Bele kuće 26. septembra na kojoj je Tramp nominovao Ejmi Baret za vrhovnog sudiju, imalo je pozitivan test na COVID-19 – uključujući dva republikanska senatora čiji će glasovi biti potrebni da bi je potvrdili pred visokim sudom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar