Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Tviter je 8. januara na neodređeno blokirao nalog Donalda Trampa, američkog predsednika u odlasku - i svoje najveće zvezde.

Pročitajte još:

Tramp je iskoristio društvene mreže na način na koji to nijedna druga američka administracija pre njega nije umela. Od novembra do 6. januara, kada je rulja sačinjena od njegovih pristalica nasilno upala u zgradu Kapitola, on je koristio Tviter da te iste pristalice apsolutno raspomami i pohod na Kongres zato je u retrospektivi sasvim prigodan kraj – vrhunac, zapravo – njegove neverovatne onlajn karijere.

Kolumnista Gardijana iznosi zanimljivu tezu; Tramp je za Tviter uradio isto što i Džejms Din za kabriolete, stvorio je kulturološki fenomen koji ga je naposletku ubio.

Mnogi su istakli da je Tramp bio najveći tviteraš svih vremena i iako zvuči kao neslana šala, izvesno je da po uzusima platforme to svakako jeste istina.

Nije mnogo prošlo dok nije počelo polemisanje o tome da li su društvene mreže imale pravo da ovako besprizorno uskrate slobodu govora predsedniku Trampu, iako je on jednako besprizorno pozivao na nasilje i praktično državni udar.

Fejsbuk i Tviter su se dugo pravili blesavi na silne lažne vesti, dezinformacije i teorije zavere koje su bujale na ovim platformama kao pečurke, sve dok valjda nije postalo jasno da će američki predsednik Donald Tramp čije su pristalice bile naročito sklone širenju takvog sadržaja na izborima izgubiti. Velike tehnološke kompanije – “big tech”, kako bi to Ameri rekli – uvek su na strani pobednika, ko god to bio.

Foto:EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Bio je važan – ali i tendenciozan – zaokret kada su Fejsbuk i Tviter konačno pokazali zube takvim opasnim sadržajima i redno označili ili sakrili čak i Trampove objave u kojima se navode neproverene informacije.

Ipak, ultimativni obračun platformi sa svojom najvećom zvezdom koja im je donela milione i milijarde ipak nije naišao na oduševljeno odobravanje kako su se možda nadali Džek Dorsi, osnivač Tvitera, i Mark Zakerberg, bog Fejsbuka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel donekle je imala pravo kada je istakla da je moguće intervenisati u slobodu izražavanja, ali da to mora biti učinjeno prema ograničenjima definisanim zakonima, a ne prema odluci uprave neke kompanije.

To je još jedan dokaz u prilog tezi da tehnološki giganti igraju onako kako dolar svira i da je neko mudro procenio da je bolje sada platiti prihvatljivu cenu u vidu pada cena deonica, što se Tviteru dešava, nego kasnije doživeti odmazdu jer nisu – zaista nisu – davali pet para što je politička komunikacija bila zatrovana mržnjom, lažima i podsticanjem na nasilje.

Neko je mudro procenio da od Trampovog divljanja na Tviteru više nema šta da se izmuze, iako je upravo Tramp čovek koji se najbolje od svih snašao na toj mreži. U stvari, čovek koji je razumeo algoritam.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar