Foto: EPA/SHAWN THEW

Njujorški sudija Artur Engoron presudio je da bivši predsednik SAD Donald Tramp i dvoje njegove odrasle dece moraju da, u roku od 21 dana, odgovore na pitanja pod zakletvom u sklopu građanske istrage državnog tužioca koja se vodi protiv Trampove porodične kompanije.

PROČITAJTE JOŠ:

Sudija Engoron iz njujorškog državnog suda na Menhetnu presudio je u korist državnog tužioca Letiše DŽejms, koja je zahtevala svedočenje Trampa, njegovog sina Donalda Trampa mlađeg i njegove ćerke Ivanke Tramp, prenosi agencija Rojters.

Sudija je izjavio da DŽejms ima “očigledno pravo” da uputi sudske pozive i ispita Trampove nakon otkrića “brojnih dokaza o mogućoj finansijskoj prevari”.

“Neodazivanje na sudske pozive bi bilo očigledno kršenje dužnosti”, naveo je Engoron.

Na takvu odluku je odmah reagovanla tužiteljka DŽemjs koja je u saopštenju navela da je “danas pravda pobedila”.

“Nikome neće biti dozvoljeno da stane na put traganju za pravdom, ma koliko moćan bio. Niko nije iznad zakona”, poručila je DŽejms.

Najnovija odluka je usledila nakon dvočasovnog saslušanja na kome su Trampovi advokati optužili DŽejms za “selektivno krivično gonjenje i loše tužilačko ponašanje”.

Tramp je u saopštenju optužbe protiv njega nazvao lažnim i optužio DŽejms za političku agendu koja je usmerena na njega i njegovu porodicu.

„To je nastavak najvećeg lova na veštice u istoriji – i zapamtite, ne mogu da dobijem fer saslušanje u Njujorku zbog mržnje prema meni od strane sudija i pravosuđa. To nije moguće!“, naveo je Tramp u saopštenju.

Tužiteljka DŽemjs je prošlog meseca saopštila da je njena trogodišnja istraga o Trampovoj organizaciji otkrila značajne dokaze o mogućoj prevari.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar