Donald Tramp i Kim Dzong Un Kim Jong-un Donald Trump
Kim Džong Un i Donald Tramp Foto:Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je svojim saradnicima da je ostao u kontaktu sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, prema autorki nove knjige o Trampu. Novinarka Megi Haberman je rekla da je Kim jedini strani lider sa kojim je Tramp ostao u kontaktu, piše BBC. Međutim, ona je dodala da te tvrdnje ne mogu da budu potvrđene i da možda nisu tačne.

Donald Tramp je 2018. imao čuvenu izjavu da su se Kim i on „zaljubili“ pošto su razmenili pisma. Ali, ipak, nisu uspeli da postignu dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Komunikacija između bivšeg američkog predsednika i Kima bila bi veoma neobična, imajući u vidu međunarodnu izolaziju Severne Koreje zbog njenog nuklearnog i raketnog programa.

„Kao što znamo, Tramp je imao fiksaciju na taj odnos“, kazala je za CNN Haberman, novinarka Njujork tajmsa. Ona je taj detalj o Trampu otkrila u svojoj novoj knjizi koja bi uskoro trebalo da izađe iz štampe „The Confidence Man“ (Čovek od poverenja).

„Ono što govorimo i što se stvarno dešava nije uvek u saglasju, ali on je govorio ljudima da je održao neku vrstu korespondencije ili diskusije sa Kim Džong Unom“, kazala je ona.

Tramp je imao dva sastanka sa Kimom, čiji cilj je bio obustava nuklearnog programa Severne Koreje, ali nije postignut nikakav dogovor. Pjongjang je nastavio da vrši raketne probe, kršeći tako rezolucije UN.

Prepiska sa Kimom je bila među dokumentima u 15 kutija koje je Nacionalni arhiv, vladina agencija koja upravlja čuvanjem predsedničkih dokumenata, prošlog meseca preuzeo od Trampa.

Ta dokumenta je Tramp trebalo da preda Arhivu kada je napustio Belu kuću, ali umesto toga on ih je poneo sa sobom u svoju rezidenciju na Floridi.

U intervjuu za CNN, Haberman je takođe rekla da je osoblje Bele kuće povremeno pronalazilo dokumente u WC šolji u Trampovom toaletu u Beloj kući.

Osoblje bi, kako je dodala, u tim slučajevima pronašlo zgužvani, mokar, štampani papir – beleške ili neki drugi komad papira, za koje veruju da je bivši predsednik bacao u WC šolju.

BONUS VIDEO: Novo naoružanje Severne Koreje


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar