Donald Tramp, Melanija Tramp i Mehmet Oz Foto:CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik/EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Bivši američki predsednik Donald Tramp obrušio se na svoje bliske saradnike zbog rezultata američkih posrednih izbora održanih 8. novembra, a Tajms piše da je okrivio svoju suprugu Melaniju za neuspehe kandidata Republikanske stranke. Tramp se nadao da će dobri izborni rezultati njegovog tzv MAGA republikanaca da daju krila, međutim, crveni talas nije zapljusnuo SAD.

Pobeda Rona DeSantisa na izborima za guvernera savezne države Floride za njega je definitivno bila najgora. DeSantis je na izborima dobio nešto više od 4,6 miliona glasova, čak 1,5 miliona više od kandidata Demokratske stranke Čarlija Krista.

Guverner Floride trenutno je jedan od najpopularnijih političara u Republikanskoj stranci i mogao bi da poremeti Trampove planove za predsedničke izbore 2024. godine. Očekuje se da će Tramp sledećeg utorka objaviti da će se po treći put kandidovati za predsednika Sjedinjenih Država.

Tramp se nadao da će dobri izborni rezultati njegovog tzv MAGA republikanaca da daju krila, međutim, najavljeni i željeni crveni talas u sredu nije zapljusnuo SAD. Neki kandidati koje je podržao izgubili su na izborima, što govori da i dalje ima birača kojima se njegova politika ne sviđa.

Donald Tramp Foto: Spartano / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tajms prenosi da se Tramp veoma naljutio na svoje savetnike nakon poraza koje su pretrpeli njegovi kandidati. Navodno je bio posebno besan jer su republikanci izabrali kontroverznog TV doktora, Mehmeta Oza, za svog kandidata za Senat u državi Pensilvanija. Kandidat demokrata Džon Feterman pobedio je Oza. Tramp je za taj poraz okrivio nekoliko bliskih saradnika i svoju suprugu Melaniju, koja je bila među istaknutim ličnostima koje su podržavale Oza. Američki dnevni list Njujork tajms piše da je „besni“ Tramp tvrdio da odluka njegove supruge „nije bila najbolja“.

Jedan od Trampovih savetnika rekao je za CNN da je bivši američki predsednik „vikao” na sve svoje bliske saradnike. „Kandidati su važni“, rekao je taj savetnik. „Svi su bili loši.“

Tramp ih je podržao zato što su mu bili lojalni, a ne zato što su bili dobri političari. Trampov savetnik je rekao da loši rezultati njegovih kandidata najverovatnije neće rezultirati odlaganjem objavljivanja njegove kandidature na sledećim predsedničkim izborima. „Bila bi prevelika šteta“, dodao je savetnik.

Tramp, inače veoma aktivan na društvenim mrežama, prokomentarisao je izbore tek u sredu popodne. „Iako je kampanja na neki način bila razočaravajuća, iz moje lične perspektive to je bio veliki trijumf – 219 POBEDA i 16 poraza – Ko je ikada bio bolji od toga“, rekao je bivši američki predsednik.

Dok se vraćao kući na Floridi sa mitinga u Ohaju u ponedeljak, video je Rona DeSantisa na televiziji. „Eno našeg konkurenta. On je fin momak“, navodno je rekao Tramp. „Ne znam da li će se kandidovati. Mislim da bi mogao sebi da naudi mnogo ako jeste. Ako to uradi, reći ću vam neke nelaskave stvari o njemu. Znam više o njemu nego o bilo kome drugom. Samo njegova žena ga bolje poznaje, ko zapravo vodi njegovu kampanju“, dodao je Tramp.

Tramp je u utorak uveče negirao da je ljut zbog rezultata izbora. „Postoji narativ lažnih vesti da sam bio besan, a situacija je upravo suprotna. Kandidati koje sam podržao bili su uspešni… Svi oni koji pobede su moji ljudi“, rekao je Tramp.

BONUS VIDEO: Američki izbori Republikanci uzimaju Kongres