Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command

Istražitelji su pronašli tragove podvodnog eksploziva u uzorcima uzetih sa jedne jahte, koja je pretresena u sklopu istrage prošlogodišnjih napada na gasovode Severni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora, navodi se u pismu evropskih diplomata Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako danas prenosi Asošijeted pres (AP).

Prema navodima diplomata, istragom još nije utvrđeno ko je izvršio saobotažu na podvodnim gasovodima čija je namena bila da ruski prirodni gas transportuju do Nemačke.

Do napada je došlo 26. septembra 2022. godine u vreme kada je Evropa pokušavala da smanji svoju energetsku zavisnost od Rusije nakon što je Kremlj 24. februara iste godine krenuo u okupaciju Ukrajine. Sabotaže na gasovodima doprinele su tenzijama nakon početka rata u toj zemlji, a uzrok sabotaže ostao je misterija za ceo svet.

Danska, Švedska i Nemačka krenule su u istragu, a dansko ministarstvo spoljnih poslova je preko Tvitera prenelo pismo koje su ambasadori tri zemlje pri Ujedinjenim nacijama poslali Savetu bezbednosti UN kako bi ga informisali o svojim aktivnostima.

Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

Zvaničnici su u martu pozvali na oprez u vezi sa medijskim izveštajima da je u sabotažu upletena proukrajinska grupa ljudi.

Nemački mediji su javili da su petoro muškaraca i jedna žena koristili jahtu, pod najmom jedne ukrajinske kompanije u Poljskoj, da izvrše napad, i da je jahta isplovila iz nemačke luke Rostok.

Nemački federalni tužioci nisu želeli da direktno komentarišu taj izveštaj i druge izveštaje, ali jesu potvrdili da je jedan brod pretresen u januaru, i da postoji sumnja da je on mogao biti korišćen za transport eksploziva namenjen sabotiranju podmorskih gasovoda.

Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

U delu pisma Savetu bezbednosti koji se odnosi na nemačke istražne nalaze navodi se da precizni kurs plovidbe jahte nije definitivno ustanovljen.

Navodi se, međutim, da su „tragovi podvodnog eksloziva pronađeni u uzorcima uzetim sa broda tokom istrage“. Drugi detalji nisu izneti.

U pismu se zaključuje da „u ovom trenutku nije moguće pouzdano ustanoviti identitet počinilaca i njihove motive, naročito u pogledu toga da li je do incidenta došlo pod upravljačkom palicom neke države ili državnog igrača“.

Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command

Podvodnim eksplozijama provaljen je gasovod Severni tok 1, kojim je Rusija gasom snabdevala Nemačku dok Kremlj krajem avgusta 2022. godine nije naredio prestanaka isporuka.

PROČITAJTE JOŠ:

Eksplozijom je oštećen i gasovod Severni tok 2, koji nikada nije korišćen ali je bio u potpunosti sagrađen. Nemačka, naime, nije izdala dozvolu za njegovo korišćenje nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

SAD su godinama kritikovale Evropu da je ovi gasovodi dovode u zavisnost od ruskog gasa i da su rizik po evropsku energetsku bezbednost.

Ruski predsednik Vladimir Putin i ruski zvaničnici optužili su SAD da stoje iza sabotaža dva gasovoda i napade nazvali „terorističkim“.

Ukrajina negira svaku umešanost u napad.

Zemlje koje istražuju sabotaže ne iznose svoje stavove u pogledu toga ko bi mogao biti odgovoran.

Otakako je do napada došlo, NATO je znatno pojačao svoje prisustvo u Baltičkom i Severnom moru.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar