Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Još jedan ruski oligarh doživeo je misterioznu porodičnu tragediju, a ovoga puta reč je o osobi iz najbližeg kruga ruskog predsednika Vladimira Putina. Konstantin Gološčapov još je u junu pobegao iz Rusije u Belorusiju da bi samo nekoliko dana nakon njegov sin umro pod sumnjivim okolnostima.

Konstantin Gološčapov, poznat kao „Putinov maser“, je u junu ove godine prešao iz Rusije u Belorusiju za volanom BMW-a svoga sina Dmitrija. Na taj potez se odlučio jer je navodno dobio informaciju da će kancelarije njegove firme biti pretreseni, a protiv njegovih kompanija biti pokrenuta istraga.

Foto:EPA-EFE/MAKSIM BLINOV / KREMLIN

Četiri dana kasnije, 29-godišnji Dmitri je bio mrtav, a baš kako mu je bilo najavljeno, pokrenuta je i istraga o njegovim finansijskim poslovima u raznim državnim kompanijama, prenosi Dnevnik.hr.

Iako se Konstantinov beg iz zemlje dogodio pre nekoliko meseci, događaji su tek sada izašli u javnost zahvaljujući ruskim novinama koje su istaknule njegove bliske veze s Kremljem. Milijarder je navodno znao brojne Putinove tajne i pripadao je predsednikovom najužem krugu, piše Dejli mejl.

Srednji prst Rusiji

Mediji su došli i do fotografije koja prikazuje Gološčapova u prelasku granice. Na njoj se okrenuo prema kameri i pokazao srednji prst. Ne zna se gde se oligarh dalje zaputio, ali je poznato da osim ruskog, ima i grčki i hrvatski pasoš. Isto tako, u Hrvatskoj ima i nekretnine.

Svoje bogatstvo stekao je zahvaljujući ulaganjima u državne kompanije što mu je pak omogućio blizak odnos s predsednikom. Još se spekuliše jesu li se upoznali kao pasionurani poklonici džuda ili je maser Putina izlečio od hroničnog bola u leđima. Neki su čak nagađali da njihovo poznantsvo datira iz doba SSSR-a kada je Putin radio za KGB, a Gološčapov možda bio njihov doušnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Misteriozna smrt sina

Putin i Gološčapov su održavali jako bliske veze pa se pretpostavlja da je maser bio uključen u razne tajne operacije i poslove – drugim rečima da možda zna više nego što to u Putinu u ovom trenutku odgovara.

Nema dokaza da je u smrt njegovog sina umešan ruski državni vrh, ali je značajno koliko je članova porodice bivših putnovih prijatelja skončalo pod sumnjivim okolnostima.

Konstantin Gološčapov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

S druge strane, guverner Sankt Peterburga, blizak Putinov saveznik Alexander Beglov, prošle nedelje je položio cveće na Dmitrijev grob na gradskom groblju u očitom iskazu poštovanja.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare