ilustracija tornado Foto: KeyWorded / Alamy / Alamy / Profimedia

Juče se u središnjoj Istri iz superćelijskog oblaka razvio tornado. Prema procenama Istrameta, radilo se o tornadu intenziteta F1.

PROČITAJTE JOŠ:

Tornado se razvio iz superćelijskog oblaka koji se razvio na moru zapadne Istre, a potom je nakon 18 sati ojačao te se premestio kopnenim delom od Poreča prema Pazinu.

Rušio je stabla hrasta stara čitav vek, savio HEP-ov stup

Na svu sreću tornado se kretao nenaseljenim šumskim područjem izbegavajući sva naselja na svojoj ruti. Kuda je prošao, srušio je brojna stabla, neretko i hrastove stare stotinak godina, a savio je i stup HEP-a, navodi Istramet.

Najpogođenije je područje oko Anžići i Kvešti, a prolazak tornada jasno se može uočiti na liniji dugačkoj 500-tinjak metara.

Zašto tornado, a ne pijavica?

Snagu tornada F1 obeležavaju brzine vetra u vrtlogu između 116 i 188 kilometara na čas, a u slučaju ulaska ovakvog vrtloga u naselje valjalo bi očekivati oštećenje krovova, rušenje većih stabala i popriličnu materijalnu štetu.

Razlog zašto se ova pojava ne naziva pijavicom leži u tome što se pijavicama nazivaju vrtložne pojave koje nastaju iznad morske površine, dok se tornada razvijaju u sklopu superćelija iznad kopnenog područja i za razliku od pijavica izuzetno su retka na području Istre.

Bonus video: Požar u Turskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar