Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Poslednji let sa aerodroma Luton u Londonu bio je u 15.07 časova, nakon čega su obustavljeni zbog oštećenja na pisti nastalog zbog visokih temperatura. Aerodrom Luton ima samo jednu pistu i neki letovi se preusmeravaju na obližnje aerodrome. Usled neuobičajeno visokih temperatura u Britaniji vozovi idu sporije, škole se zatvaraju i otkazuju se sportska takmičenja a meteorolozi upozoravaju da vrhunac toplotnog talasa tek dolazi.

„Posle današnjih visokih temperatura došlo je do površinskog oštećenja na pisti“, saopštilo je rukovodstvo aerodroma.

„Inženjeri su odmah pozvani na gradilište i trenutno su u toku popravci kako bi se rad nastavili što je pre moguće. Izvinjavamo se zbog prouzrokovanih neprijatnosti.“

Danas je i Britanska Kraljevska ratna avijacija (RAF)  obustavila letove sa najveće vojne avio baze u Britaniji jer se „pista istopila“ usled visokih temperatura, javija „Skaj njuz“ pozivajući se na izvor iz vojske.

U pitanju je pista u bazi Briz Norton u Oksfordširu, a letovi su obustavljeni jutros.

U međuvremenu su počeli da se sprovode planovi za vanredne situacije, kako bi se obezbedilo da topljenje piste nema uticaj na vojne operacije.

Piste su nebezbedne za korišćenje kada asfalt postane lepljiv pod jakim suncem.

U Briz Nortonu je danas izmereno 37 stepeni Celzijusa.

Usled neuobičajeno visokih temperatura U Britaniji vozovi idu sporije, piste se tope a škole se zatvaraju jer se prognoziraju još ekstremnije temperature .

Usred upozorenja da su životi ugroženi, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva proglasila je nacionalnu vanrednu situaciju, a Met Office je izdao svoje prvo crveno upozorenje na ekstremne vrućine.

Temperature će porasti tokom ovog vikenda i početkom sledeće nedelje u većem delu Engleske i Velsa.

***

BONUS VIDEO: Vrućina, vreme, Italija, Rim, fontana, ventilartor, temperatura

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar