Foto: metoffice.gov.uk

U Velikoj Britaniji je proglašena vanredna situacija nakon što je po prvi put izdato crveno upozorenje na ekstremne vrućine, jer bi temperature mogle dostići i 40 stepeni Celzijusa. Meteorološka agencija upozorava da bi moglo da dođe do oboljevanja i smrtnih ishoda i kod zdravih osoba

Upozorenje Meteorološke agencije za ponedeljak i utorak uključuje London, Mančester i Jork, preneo je Bi-Bi-Si.

To znači da postoji rizik po život, i svakodnevne rutine će morati da se promene.

Biće ograničena brzina na železničkim linijama, neke škole će biti zatvorene ranije, a pojedine posete lekarima će biti otkazane.

Na puteve će biti posipan pesak kako bi se smanjilo topljenje asfalta, a služba za pomoć na putevima je upozorila da će većem broju vozača biti potrebna pomoć zbog pregrevanja automobila.

Meteorološka agencija je izdala upozorenje najvišeg četvrtog nivoa i dodala da bi moglo da dođe do oboljevanja i smrtnih ishoda i kod zdravih osoba.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da su ljudi koji žive sami na višim spratovima zgrada među onima koji bi mogli umreti, kao što se dogodilo u Parizu 2003, piše Gardian. Prošle godine dve manje vrućine uzrokovale su oko 1600 smrtnih slučajeva više, pokazuju službeni podaci.

Prognoziraju se i rekordne noćne temperature koje bi u Londonu i delovima severozapada mogle da budu i više od 25 stepeni Celzijusovih. To će stvoriti veće opterećenje za ljudski organizam, a upravo je to ključni faktor povećanja mortaliteta.

Inače, ovo je prvi put da je izdato crveno upozorenje na visoke temperature za delove Velike Britanije, mada je sistem upozorenja na ekstremne temperature uveden tek 2021. godine.

***

BONUS VIDEO: Rad na vrućinama: Važno je da simptome toplotnog udara prepoznamo na vreme

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar