Foto: D.Lertchairit / Shutterstock

Pacifička kraljevina Tonga potvrdila je prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije, objavio je premijer Pohiva Tu'i'onetoa u petak.

Pročitajte još:

Ostrvo, koje se nalazi oko 2.300 kilometara severno od Novog Zelanda, zatvorilo je svoje granice kada je počela pandemija i nikada ranije nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa.

Ali, putnik sa repatrijacijskog leta iz Krajstčerča na Južnom ostrvu Novog Zelanda je pozitivan, rekao je Tu’i’onetoa na konferenciji za medije.

Taj putnik, zajedno sa 214 drugih, izolovan je i nalazi se u karantinu od njihovog povratka u Tongu u sredu.

Na letu su bili sezonski radnici i neki zvaničnici olimpijskog tima Tonge, koji su ostali na Novom Zelandu na povratku sa Olimpijskih igara u avgustu, javljaju lokalni mediji. Nedeljama im nije bio dopušten ulazak u Tongu nakon što su otkriveni slučajevi koronavirusa na Novom Zelandu.

Tu’i’onetoa je pozvao stanovnike Tonge da se pripreme za moguća ograničenja i da se vakcinišu.

Tonga je prvom dozom vakcinisala 48 posto stanovništva koji ispunjavaju uslove za vakcinaciju, a 31 posto ih je potpuno vakcinisano.

Zdravstveni zvaničnici Novog Zelanda u četvrtak su potvrdili dva slučaja u Krajstčerču, što su prve zaraze u tom gradu u godinu dana.

Još dva slučaja potvrđena su u petak, ali u gradu se neće uvoditi ograničenja, jer su zdravstveni zvaničnici naveli da je epidemija „obuzdana“.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda saopštilo je da istražuje slučaj na Tongi i dodalo da je putnik imao negativan nalaz pre odlaska iz Novog Zelanda.

BONUS VIDEO: Kako izbeći korona ponor?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar